pixel

BIG HQ er næsten færdigt

For fire år siden blev planerne dømt "æstetisk utilfredstillende" — men nu står det der alligevel: arkitektfirmaet BIGs nye hovedkvarter.

big hq nordhavn

"Er det værd at fotografere, dét dér?" spørger en håndværker om det byggeri, han selv er med til at lægge sidste hånd på, da Magasinet KBH kigger forbi med et kamera. 

Og nej. For fire år siden mente de københavnske politikere faktisk netop, at dét ville det ikke blive. 

I 2019 fik byggeplanerne en politisk tommelfinger ned, fordi byggeriet simpelthen var for grimt — eller "ikke æstetisk tilfredsstillende", som det lød i en samlet udtalelse fra de partier, der stemte det ned ved dén lejlighed.

Men her i 2023 står det nu snart helt færdigt: Det nye hovedkvarter til tegnestuen BIG, der de seneste godt 15 år har udformet en række meget omtalte byggerier, både herhjemme og i udlandet. 

Allerede lidt senere på året forventer BIG at kunne rykke de ansatte ind i den nye bygning på spidsen af Sundmolen i Nordhavn. 

Med vand på tre sider — og udsigt til Trekroner og Øresund — venter der formentlig nogle ganske behagelige arbejdsdage for indflytterne. 

Men hvordan med dem der får udsigt til den nye bygning fra gaderne i det øvrige Nordhavn? Hvordan gik bygningen fra nedstemt, fordi den var for grim, til færdigopført på blot fire år? 

Først nej, men så ja

Sagen rullede hurtigt, dengang i 2019: Hvor man i februar altså afviste byggeriet, var man allerede i marts klar med en 180 graders vending.  

Under overskriften "BIGs grimrian taget til nåde", kunne vi den 22. marts 2019 fortælle, at der nu ikke længere var nogen politiske protester, og at projektet derfor blev sendt videre i systemet.

Bygningen var der ikke blevet ændret det mindste på i den forgangne måned, men BIG havde opdateret tegningerne med mere grønt på den udvendige trappe, der snor sig om bygningen. 

Lidt mere grønt var der også kommet på taget og på havnepromenaden foran bygningen — og BIG lovede, at byggeriet ville blive opført med genbrugsbeton og andre bæredygtige tiltag.

Slutteligt tilbød man at åbne kantinen efter arbejdstid og lade lokalerne agere restaurant, så københavnere uden ærinde hos BIG også kunne benytte sig af bygningen og nyde udsigten til Trekroner og Øresund.  

Og dét var altså nok. Den politiske modstand smuldrede, og i august 2019 modtog BIG den endelige blåstempling af planerne.

Slægtskab med BLOX

Nu står den altså næsten færdig, og en lille spadseretur fra Orientkaj metrostation kan man selv bedømme, om det var en god idé at lade BIGs kontorbygning sejle forbi den politiske modstand.    

Det grønne er ikke kommet til endnu, men bygningen står præcis som den først blev planlagt i 2019. 

I rå beton med skarptskårede former er der mere end en snært brutalisme over det nye byggeri — en byggestil der ikke henviser til det "brutale" men til det franske ord "brût", der betyder "tør" og som i denne kontekst henviser til "tør beton".

Byggeriet er domineret af en simpel kubeform, der er bygget op med skiftevis et betonmodul og et bånd af vinduer — op til 7 etagers højde.

Formsproget er ikke 1960'er-modernismen helt fremmed, og rent stilmæssigt lægger byggeriet sig ikke som en naturlig forlængelse af den ældre, rødstenede bygning ved siden af.

Men det er bevidst.

Den nu 48-årige Bjarke Ingels, der grundlagde BIG, tilbragte sin praktiktid hos Rem Koolhaas i Holland, som netop er kendt for konceptualisme — en arkitektonisk retning, der som regel ikke kigger så meget på konteksten, som et byggeri skal opføres i, men lader et løsrevet koncept styre bygningens formgivning.

Koolhaas står blandt andet bag Blox ved Lille Langebro, og slægtskabet med BIGs nye hovedkvarter er til at få øje på — også selv om facadeudtrykkene er meget forskellige.

Men hvor Koolhaas skaber noget dybde i Blox ved at forskyde byggeriets "klodser" fra hinanden, så er metoden anderledes i Nordhavn. 

Udenpå BIGs nye byggeri slanger en betontrappe sig — altså den trappe, som BIG har lovet senere at begrønne. Den lægger sig ind i konceptet og gør ikke så meget væsen af sig, samtidig med at den bidrager med noget dybde i de ellers to-dimensionelle og meget simple facader.   

Det grønne kommer

BIG har netop selv sendt en håndfuld fotos ud for at præsentere deres eget byggeri. De er blevet efterbehandlet lidt inden udsendelsen, så Magasinet KBH tog altså selv på besøg, så vi kunne knipse et par stykker. Det skulle gerne gøre det lidt lettere at bedømme Nordhavns nyeste byggeri.

Hvad man dog altså ikke kan bedømme endnu, er det grønne, som skal omgive byggeriet.

BIGs grønne løfter har siden 2019 fået assistance fra By & Havn, der her i marts 2023 bekendtgjorde, at man har i sinde snart at indrette det planlagte, grønne byrum helt ude på spidsen af Sundmolen — altså på de allersidste cirka 30 meter land, inden man træder ud i Øresund.

Det nye byrum vil efter planen åbne i februar 2024 — blot få måneder efter, at BIGs personale er rykket ind i bygningen ved siden af.  

At få det grønne fra byrummet spredt til taget af bygningen — og til trappen, der leder derop — var altså blandt den medicin, der i 2019 kurerede den politiske aversion mod BIGs byggeri. Og det vil være BIGs eget ansvar at få implementeret dén del af de grønne planer.     

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Vibeke Lund
Er dog sååå ganske enig
silastjensen
Det er desværre et forfærdeligt grimt byggeri. Overbetalte arkitekter laver makværk, og klapper imens hinanden på skuldrene over hvordan de har “provokeret samfundsnormen”. Desværre skal vi andre nu tækkes med dette monstrum ved vores alle sammens havnefront. Det er hovedrystende, hvad der blevet godkendt fra politikernes hånd.
sa_2547
Rent bortset fra at det er en grim brutalistisk bygning, så er det helt galt placeret. Det ødelægger fuldstændig den række af bevarede pakhuse på molen, der afsluttes med det lave pakhus med den elegante indgang. (der i dag huser Green Square)
Vibeke Lund

du godeste ja , hvor har Kim dog ret,

BIG må snart komme med en kommetar, der er åbenbart ingen herhjemme der fatter en dyt.

Vi går alle og glæder os til noget epokegørende fra deres hånd, og så blev det så sørgeligt.
Kim Hermansen
Som Ane Cortzen måske på DRTV en gang vil spørge i sine fremragende udsendelser om uheldige byggerier: "ER DER EN ARKITEKT TILSTEDE?". Svaret på dette kunne være "Ja, indtil flere, og vist nogen som er blevet lidt for selvfede og nonchelante, af for megen succes med masser af spændendende og banebrydende byggerier - blandt andet den fantastiske glaspyramide VIA i New York -, men som her udviser en utrolig mangel på sammenhæng med det omliggende miljø.
lemah
Atter en bygning langs vores fantastiske havnefront der i stedet for at fremme liv og natur langs havnen afviser samme - dødt, gråt og trist.
Vibeke Lund lemah
Ja ufatteligt at kommunen har givet tilladelse, og vi afventer BIGS svar på hvorfor det skal være sååå grimt???
Kim Nielsen 2
Jeg er medlem men kan ikke logge ind
Vibeke Lund Kim Nielsen 2

Vi håber de hos KBH kan hjælpe dig,

Dejlig dag til alle, og god ferie til jer hos KBH
Vibeke Lund
I betragtning af hvor flot BIG plejer at udforme/tegne nye bygninger i hele verden, er dette dog et makværk, og ikke København værdig. Nu ligger så heldigvis tilpas afsides, så vi kan undgå at blive deprimeret .
Marianneringprivat
Hvor ER det et grimt byggeri. Frastødende, man må kigge væk. At BIG har fået lov til at opføre det, trods alles umiddelbare ubehag over det, det er på månen. Hvordan kan det dog gå til… og nu skal vi leve med det, kigge væk, inden væmmelsen over associationerne tager over. BIG er faldet i min agtelse, tænk at dette dystre byggeri er hvad de ville give vores hovedstad, på en byggegrund så attraktiv.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling