pixel

Alverdens mad og et roligt åndehul i baronens berygtede baggård

Ombyggede Boltens Food Court lige ved Kongens Nytorv satser på en madmarked-oplevelse midt imellem Torvehallerne og Reffen.

baron boltens gård

Hvis knivstikkeri, bolsjeshots og fallerede kendisser er det, man associerer med Boltens Gård, er det noget af en åbenbaring at træde ind i baronens berygtede baggård i dag.

Kort
Boltens Food Court

De okkerfarvede bindingsværkshuse fra 1700-tallet er nærmest badet i sollys og genskin fra de store nye vinduespartier på det gamle baghus.

Gården er ren og nydelig og pyntet op med lyskæder, og her i dagslyset lægger man pludselig mærke til Wilhelm Freddies farverige gavlmalerier.

Det tarvelige party-kompleks tæt på Kongens Nytorv er forvandlet til et lyst og lækkert madmarked på tre ombyggede etager i baghuset af den historiske købmandsgård:

Boltens Food Court har fem udskænkningssteder og 19 stande med mad fra alle verdenshjørner.

Med i alt 900 siddepladser fordelt på de 4.000 indendørs etagemeter og 1.500 kvadratmeter i den brolagte gård er det faktisk større end hedengange Copenhagen Street Food på Papirøen – hvor den københavnske madmarked-feber eksploderede, og hvor Boltens Food Court-bagmændene Lars Moesgaard, Nik Kongsø og Jacob Nygaard startede samarbejdet.

 

Elevatoren virker stadig

To ældre kvinder, der kommer gående på Gothersgade, kigger nysgerrigt ind ad porten og går forsigtigt et par skridt ind.

»Er det ikke her, der plejede at være jazz hver søndag?« spørger den ene sin ledsager.

Alle generationer har deres minder fra den gule gård mellem Gothersgade og St. Kongensgade – om det er jazz, teater, eksklusiv natklub eller happy hour-diskoteker.

»Boltens Gård har altid været legendarisk; et sted, som har været berygtet på den ene eller den anden måde. Jeg kan huske det, fra da jeg var 16 år. Dengang var det X-Ray, som fyldte to etager, og så kom Nasa, hvor etagerne blev opdelt. Så faktisk var det ikke så fjernt i mit hoved, da jeg kom ind og så, at det hele var opdelt, at det kunne lægges sammen igen. Der spirede tanken om, at det kunne gøres til et stort sted igen,« siger bestyrende ejer Nik Kongsø.

Før diskotek-imperiet var industribygningen nemlig blevet ombygget til teater i 1980'erne med et to etager højt scenerum. Scenen lå i glaspartiet uden på bygningen og kunne køres op og ned, mens publikum sad ude i gården og så teater.

Senere opstod Club Nasa i baghuset. Her fik de kongelige og de kendte engang allernådigst lov at tage den udvendige elevator op i den hypede natklub, hvor alt var i hvidt – bar, sofaer, gulv og vægge og lamper. Gæsterne talte blandt andre Kronprins Frederik, Snoop Dogg, Spice Girls og Prins Albert af Monaco.

Nu er industribygningen malet grøn, scenerummet er omdannet til et gennemgående atrium, og ovenover de tre etagers madmarked er der indrettet til kontorer i to etager med en udsigtsterrasse på toppen.

Og V.I.P.-elevatoren, den sørger nu for handicap-adgang til alle etager.

Baronens storhed og fald

Brostenene i gården, som før var lagt hulter til bulter, danner nu et sirligt mønster, der passer til de elegante omgivelser. Der er også opstillet passende planter og lamper. Først Zeso og derefter Aarstiderne Arkitekter har arbejdet på omdannelsen, som skulle tage hensyn til det historiske gårdanlæg.

»Den bygning er så fredet, at vi dårligt kan kigge på den,« siger Nik Kongsø og peger på den ældste bygning, bindingsværkspakhuset.

»Så den skal selvfølgelig bare bevares, som den er. Der sidder også oldgamle lamper og andre små detaljer i gården, som du kan finde rundt omkring i København, men som forsvinder mere og mere. Man bruger det ikke, når man laver nybyg, ligesom man ikke laver stuk i lejligheder. Men det er sådan nogle detaljer, der giver et særligt miljø,« siger han.

Gården med forhus, sidehus, baghus og bindingsværkspakhus blev opført cirka 1770 i den florissante handelsperiode i København. Henrik Bolten var én af de driftige købmænd, der startede som vintapper og efterhånden skabte sin egen formue og kunne gifte sig til titlen som baron.

Gårdens pragt var et bevis på, at han kunne indrette sig lige så flot som adelsfamilierne i det nærliggende Frederiksstaden. Kort efter brylluppet gik han imidlertid bankerot og tilbragte sine sidste år alene i en kvistlejlighed i Boltens Gård som simpel lejer.

And, æsel og ægte gyros

De tre etager er pakket med madstande, hvoraf den erfarne madmarkedsgæst i København måske vil genkende flere.

Duck It, som startede i kødbyen, for eksempel. Deres andeburger er på to år blevet så stor en succes, at de har åbnet køkkener rundt om i verden fra Oslo til Vietnam.

Mexican Donkey, der startede som foodtruck, har nu også fået en permanent plads at lange deres ceviche og tacos henover disken fra.

Eller The Fat Greek, som serverer den græske fastfood-delikatesse gyros baseret på bedstefars opskrift. En græsk håndværker, der blev sendt forbi for at bygge på den nye stand, fældede en tåre af bar genkendelsesglæde, da han satte tænderne i den ægte vare, fortæller stadeholderen.

Hygge: Taste of Denmark appellerer nok mest til turister, mens Diks pizzaslices til 42 kroner er en udmærket billig bid, som kan suppleres med ti forskellige slags is fra Is à Bella i samme bod.

»Du ser ikke de store brands her. Det er folk, der laver god mad, og bare godt kan lide at have et lille køkken, hvor man kan henvende sig til en masse med en simpel ret. Nøgleordet er diversitet, og alle verdenshjørner er repræsenteret. Det er det, der gør, at du ikke bare går ud og spiser, men at du får en oplevelse. Det er faktisk sjovt bare at være her og gå og kigge,« synes Nik Kongsø, hvis han selv skal sige det.

Plads til både duksen og den frække dreng

Veganere er også tilgodeset i madudbuddet. Two Monkeys laver ost af cashewnødder og bøf baseret på ærteprotein. Særligt sidstnævnte smager ret overbevisende.

Ambitionerne i Hope Organic er høje på hele klodens vegne: For hver 10. acaibowl får man en gratis vegansk og glutenfri bowl og planter samtidig et nyt træ i Afrika – et certifikat med geokoordinater følger med som dokumentation.

Lige ved siden af – og på alle måder i stærk kontrast – ligger rotisseriet Boy’s, der under de røde neonbogstaver bekendtgør, at de helt enkelt serverer ”byens bedste kylling”. Indretningen af boden er et forfriskende brud med stilen i de øvrige stande. Her står små stolte løver støbt i gips som portvogtere foran den kunstige murstensmur.

»Boy’s er klassens frække dreng, og jeg synes, de hører lige så meget til som alle de andre. Det skal være uformelt og hyggeligt, og så skal klassens frække dreng også være her,« siger Nik Kongsø.

Et brud med streetfood

Alle beslutninger i Boltens Food Court er truffet ud fra de erfaringer, ejerne gjorde sig på Papirøen, fortæller Nik Kongsø:

»Der er rigtig god plads til mennesker her. På Papirøen stod vi jo ofte som sild i en tønde. Og så har vi lavet en anden forretningsmodel, hvor stadeholderne selv kan sælge deres drikkevarer. Så det med at stå i kø to gange, det er slut. Du kan få dine drikkevarer, der hvor du får din mad,« forklarer han.

I det hele taget skal der være mere stil og luksus over det nye madmekka, selvom det stadig er uformelt og afslappet:

»Du kan sammenligne os med Torvehallerne og med Reffen. I Torvehallerne er det den sydeuropæiske model, der er forbilledet – en markedsoplevelse, hvor man kan købe kartofler og grøntsager med hjem til at tilberede. Og så har du Reffen, som er det rå; byggelegepladsen, som har den der skæve charme med streetfood,« siger Nik Kongsø.

»Identitetsmæssigt var det vigtigt for os at bryde med streetfood. Vi ville i stedet lave en food court med forbillede i det engelske Kingly Court i London og Chelsea Market i New York. Det er de her åndehuller, som man finder midt i nogle pulserende metropoler. Det er steder, hvor alting falder til ro, hvor man kan slappe af med sine tanker og sine nærmeste. Det er sådan nogle åndehuller, der enormt vigtige at have. Det er sådan et sted, det her skal være.«

Pop-up i gården

En særlig fordel er, at hele gårdanlægget hænger sammen i den nye food court, så man kan tage sin mad fra én af standene i industrihuset og sætte sig i gården, på terrassen i anden sals højde, eller man kan sætte sig ind på én af caféerne med sin nyindkøbte mad.

Planen er at få endnu mere udendørs gang i gården:

»Gården har en størrelse, så vi kan få nogle af de der fantastiske cykelvogne ind og lave popups og nye oplevelser – julemarked for eksempel, det skal vi have! Jeg tror også, der bliver smukt her, når sneen daler,« siger Nik Kongsø og ser drømmende ud på den brostensbelagte gård.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling