pixel

Købmagergades nye gulv

Brolæggerne er endelig færdige med at okkupere byens næstvigtigste shoppinggade. Og så alligevel ikke.

kbh magasin

Da den sidste granitsten blev lagt på plads i Købmagergade i slutningen af januar, var det nummer 1,3 millioner af slagsen, der fuldendte den nye belægning og dermed afsluttede to års varierende grader af kaos hele vejen mellem Nørreport Station og Storkespringvandet.

De små 12x12 centimeter granitsten kommer i forskellige grå nuancer og erstatter de gamle, flækkede betonfliser, som i mange år var kendetegnende for Købmagergade. Indgangene i begge ender af gågaden er belagt med lyse granitsten, pladserne undervejs har fået mørke sten, mens strækningerne i mellem består af et mønstret miks af forskelligfarvet granit.

Tilsammen udgør de en flad og jævn belægning, der binder hele området sammen som et udendørs gulv, der går fra facade til facade. Den er nem at vedligeholde og tåler, i modsætning til den gamle, den tunge belastning fra de mange lastbiler, der forsyner gågaden med alt, hvad der kan friste et sitrende shoppe-gen.

dsc_1838_.jpgdsc_1842_.jpg

Nyt liv til pladserne

Når du bliver træt i benene af at gå fra butik til butik, kan du tage dig en velfortjent pause på en af de mange nye bænke langs hele strækningen. For ud over at skabe et sammenhængende forløb, er ideen med renoveringen også at skabe et så fleksibelt Købmagergade, som der skal til, for at tage godt i mod alle de op til over 30.000 københavnere og turister, der går på gågaden hver dag.

Særligt pladserne på shoppe-strækningen har fået deres anden ungdom. Hauser Plads bag Kultorvet var tidligere mest af alt lokation for en underjordisk parkeringskælder, men er nu en ny legeplads til byens børn. Vel at mærke placeret oven på og i symbiose med Center for Renhold, der allerede er prisbelønnet for dets flotte og noget alternative underjordiske svar på, hvordan en arbejdsplads også kan se ud.

Hauser Plads er blevet en integreret del af hele Købmagergade-forløbet og den tidligere så kedelige, grå asfalt er skiftet ud med græsklædte bakker i forskellige niveauer. Arkitekterne bag kalder pladsen for ”den grønne oase midt i centrum”, der med sine frodige bakker og nydesignede legeredskaber skal invitere ungerne til leg, mens forældrene slapper af under de nyplantede fyrretræer.

dsc_1790_.jpgdsc_1803_.jpg

Fra Kultorvet til Mælkevejen

Storebror Kultorvet har også undergået en gennemgribende ansigtsløftning og lægger med kulfarvede granitsten, røde træbænke og en ny fontæne op til et afbræk for den travle shopper. Målet har været at gøre Kultorvet mere til en rigtig plads, hvor man faktisk kunne finde på at opholde sig lidt.

Fontænen i stål og træ er et samlingspunkt på pladsen, og kan også bygges om til scene, så Kultorvet kan danne ramme om kulturelle indslag. Det store robinietræ foran Niels Brock står stadig samme sted, som det har gjort i snart 80 år, og er med til at skabe et bindeled mellem fortid og nutid.

Trinitatis Kirkeplads ved Rundetårn bestod tidligere blot af et smalt fortov. Nu er den opgraderet til en egentlig plads, der skal koble stedets unikke placering til dets historie. Inspireret af Tycho Brahes observatorium på toppen af Rundetårn har arkitekterne lagt lys ned i pladsen, der skal symbolisere den selvsamme stjernehimmel, som Tycho Brahe observerede.

dsc_1818_.jpgdsc_1829_.jpg

Byggerodet vender tilbage

Her kunne historien om den nye Købmagergade så være endt lykkeligt til dens dages ende, men netop som de sidste gæster forlod invielsesfesten, gjorde gravemaskinerne klar til at rykke ind igen.

Ved udmundingen til Nørreport skal Købmagergade (som på dette indledende stykke op til Kultorvet faktisk hedder Frederiksborggade) nemlig have en nedgang til metroen.

Udgravningen til den dybe trappe kommer til at lægge beslag på og opbryde store dele af de spritnye granitsten i Frederiksborggade helt frem til nytår 2014/15, hvor det også er planen, at fremtidens Nørreport vil stå færdig.

metrotrappe_frederiksborggade.jpg

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling