pixel

Træd let, det er Kierkegaard!

Søren Kierkegaards mest berømte citat om børn er blevet en del af brolægningen på Nytorv.

kbh magasin

Når det kommer til mindesmærker i København, står Søren Kierkegaard lidt i skyggen af H.C. Andersen. Men nu er 106 skrifttegn i rustfrit stål med til at tippe balancen en anelse fra den fynske tilflytter til den indfødte filosof.

På Nytorv, hvor Kierkegaard kom til verden i 1813 og boede de fleste af sine første 35 år, er et af den store tænkers berømte citater nemlig lagt ned i brolægningen:

”Jeg taler helst med Børn; thi om dem tør man dog haabe, at de kan blive Fornuft-Væsener; men de, der ere blevne det! Herre Jemini!”

('Enten–Eller', 1843)

mag_kbh_kierkegaard_nytorv_bent_l_0027_05_.jpg

I selskab med Ibsen og Strindberg

Citatet er udvalgt i samarbejde med Søren Kierkegaard Forskningscenteret ved Københavns Universitet, og mindesmærket er udført af de svenske kunstnere Ingrid Falk og Gustavo Aguerre som del af det internationale kunstprojekt The Universal Library.

De bevingede ord på Nytorv er således nu i selskab med Strindberg-citater i Stockholm, Ibsen-citater i Oslo, Lagerlöf-citater i Falun og Lagerkvist-citater i Växjö. Goethe, Shakespeare, Borges og Cervantes er også på vej i brolægningen i deres fødebyer.

I foråret 2014 følger endnu et Kierkegaard-citat i København. Ganske passende indgraveret på Søren Kierkegaards Plads udfor det Kongelige Bibliotek, og det bliver hans vel nok mest kendte af dem alle:

"Det er ganske sandt, hvad Philosophien siger, at Livet maa forstaaes baglænds. Men derover glemmer man den anden Sætning, at det maa leves forlænds."

('Journalen', 1843)

mag_kbh_kierkegaard_nytorv_bent_l_0007_01_.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling