pixel

Træd let, det er Kierkegaard!

Søren Kierkegaards mest berømte citat om børn er blevet en del af brolægningen på Nytorv.

kbh magasin

Når det kommer til mindesmærker i København, står Søren Kierkegaard lidt i skyggen af H.C. Andersen. Men nu er 106 skrifttegn i rustfrit stål med til at tippe balancen en anelse fra den fynske tilflytter til den indfødte filosof.

På Nytorv, hvor Kierkegaard kom til verden i 1813 og boede de fleste af sine første 35 år, er et af den store tænkers berømte citater nemlig lagt ned i brolægningen:

”Jeg taler helst med Børn; thi om dem tør man dog haabe, at de kan blive Fornuft-Væsener; men de, der ere blevne det! Herre Jemini!”

('Enten–Eller', 1843)

mag_kbh_kierkegaard_nytorv_bent_l_0027_05_.jpg

I selskab med Ibsen og Strindberg

Citatet er udvalgt i samarbejde med Søren Kierkegaard Forskningscenteret ved Københavns Universitet, og mindesmærket er udført af de svenske kunstnere Ingrid Falk og Gustavo Aguerre som del af det internationale kunstprojekt The Universal Library.

De bevingede ord på Nytorv er således nu i selskab med Strindberg-citater i Stockholm, Ibsen-citater i Oslo, Lagerlöf-citater i Falun og Lagerkvist-citater i Växjö. Goethe, Shakespeare, Borges og Cervantes er også på vej i brolægningen i deres fødebyer.

I foråret 2014 følger endnu et Kierkegaard-citat i København. Ganske passende indgraveret på Søren Kierkegaards Plads udfor det Kongelige Bibliotek, og det bliver hans vel nok mest kendte af dem alle:

"Det er ganske sandt, hvad Philosophien siger, at Livet maa forstaaes baglænds. Men derover glemmer man den anden Sætning, at det maa leves forlænds."

('Journalen', 1843)

mag_kbh_kierkegaard_nytorv_bent_l_0007_01_.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling