pixel

Byggetomt er blevet til byrum med boldbane

Lige om hjørnet fra Orientkaj Station er et gammelt parkeringsområde omdannet til et midlertidigt byrum med boldbane, basketball og plads til leg og ophold.

sundmolen byrum

Små ti minutters gang gennem byggepladsvirvar fra Nordhavns populære træbrygge Sandkaj er et tidligere parkeringsområde på Sundmolen blevet forvandlet til et midlertidigt byrum, der nok især vil glæde byens boldglade beboere.

Byrummet ligger på en byggetomt langs Orientkaj mellem to store pakhuse, der blandt andet rummer flere design- og arkitektfirmaer. 

Det nyindviede byrum består af tre delområder: Ét område til basketball og leg, en boldbane med asfalt og et areal med græs, hvor to fodboldmål også har fundet vej.

Områderne til boldspil er blevet indhegnet, så vildfarne bolde tæmmes, og langs kanten af boldbanerne og på græsarealet er der placeret plinte af træ, som kan brugs til leg og ophold. 

Indretningen har taget højde for omgivelserne, så det er orienteret efter sol og skygge, og de mest støjende aktiviteter som basketball er trukket længst væk fra boligerne.  

 

Udviklet med de lokale 

Det midlertidige byrum er indrettet i et samarbejde mellem beboere på Sundholmen og By & Havn, og det er vokset frem i etaper over de seneste år. Senest er de længe ventede faciliteter til boldspil kommet til, og området er således færdigudviklet for nu. 

Hos By & Havn påpeger udviklingsdirektør, Ingvar Sejr Hansen, at det midlertidige byrum er et vigtigt element i forhold til at afprøve og finde de bedste løsninger til at indrette områdets fremtidige og permanente byrum, Legehaven:   

"Når man i praksis har brugt et byrum, og afprøvet hvad der fungerer, og hvor der lige mangler et træ eller en plads i solen, så giver det meget bedre grundlag for at indrette det endelige byrum. Beboerne bliver hverdagseksperter og kan udpege hvilke ønsker og behov, Legehaven skal opfylde, og så er det vores opgave, at få alle enderne til at mødes," siger Ingvar Sejr Hansen. 

Det vil dog nok blive svært at få alle ender til at mødes, for det permanente byrum bliver en del mindre end det midlertidige, da der også skal klemmes en bygning ind på arealet i fremtiden.   

Venter på containerhavnen

Forude venter dog en rum tid, hvor beboere og besøgende kan nyde det nye område på kanten af vandet. 

Byggeriet på området kan nemlig først gå i gang, når containerterminalen er flyttet længere ud i Nordhavn i slutningen af 2024. Først dér må områdets store metalvæg, som vender ud mod containerterminalen, blive fjernet, da væggen i dag skærmer beboerne for støj fra erhvervshavnen.

Og først når Dronningeporten, som metalvæggen kaldes, er fjernet, kan byggeriet gå i gang. Til den tid kommer det midlertidige byrum til at agere byggeplads, inden Legehaven forventeligt står klar til brug i 2027. 

I de næste år vil der derfor være boldbaner, græsplæne, plinte, højbede med vilde blomster og krydderurter og store legesten, der fylder byggefeltet, indtil byggeriet tager over. 

Og når kalenderbladet siger 2024, kan beboerne i området tilmed se frem til, at de får byens længste træbrygge lige om hjørnet

Her er By & Havn nemlig på vej med en 500 meter lang træbrygge, der skal løbe langs Orientkaj og aflaste den ekstremt populære nabobrygge, Sandkaj. 

Velkomstskov og tænke-pavilloner

Nordhavn er langt fra det eneste sted i byen, hvor midlertidige, byrum spirer frem, for særligt Københavns udnævnelse som Verdens Arkitekturhovedstad 2023 har givet byen lyst til at udnytte de ledige arealer til at vise frem og skabe nyt.

På Refshaleøen indviede man tidligere på foråret en såkaldt "velkomstskov", der består af 40 træer, der er plantet i plantekasser, og som derfor kan flyttes rundt på græsarealet, der ligger mellem den gamle administrationsbygning på Refshalevej og vandkanten - ikke langt fra Urban Riggers genkendelige containerboliger. 

Den flytbare skov skal sende de besøgendes tanker i retning af såvel områdets industriarkitektur som den selvgroede natur, der gennem tiden har indtaget Refshaleøens bare områder, og træerne bliver stående frem til den 1. november.  

Inde i centrum står Søren Kierkegaards Plads også foran midlertidig forvandling. 

Den noget vindblæste plads mellem Blox og Den Sorte Diamant, der sidste år var hjemsted for et midlertidigt byrum i forbindelse med Tour de France, skal fra den 8. juni vise både københavnere og gæster, hvordan vi kan hygge mere klima- og miljøvenligt, end vi gør i dag. 

Det betyder, at pladsen kommer til at lægge jord til pavilloner, der skal "fremme en omstilling af danskernes boligvaner" samt grønne områder, hvor både fagfolk og almindelige forbipasserende kan gøre sig nogle oplyste, bæredygtige tanker. Dem kan du gøre dig frem til den 18. august.  

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling