pixel

Vinbarer i København

En kold fra kassen, tak! Nå, ikke? De fleste af Københavns caféer og barer er efterhånden leveringsdygtige i et hæderligt glas Chardonnay eller Cabernet Sauvignon. Men vil man have en Bourgogne Premier Cru eller en solid Amarone i glasset, må man en tur på vinbar. KBH har besøgt 10 af byens bedste.

kbh magasin

Fakta

Vidste du det?

Bouquet

Vinens ’bouquet’ eller ’næse’ er vinens duft. Den ændrer sig med alderen, og kun fantasien sætter grænser for hvad en moden rødvin kan dufte af – læder, cigarkasse, jordbund.

Prop

Vinen har prop. Ja eller skruelåg! Nej, med ’prop’ menes at vinen smager af gammel, sur karklud – ofte fordi korkproppen er af for ringe kvalitet eller lavet af syg bark. Blandt andet derfor er flere og flere vinproducenter begyndt at bruge skruelåg.

Tannin

Tannin er garvesyre som kan give vinen en bitter, lidt snerpende smag. Syren, der stammer fra drueskallerne, er med til at konservere vinen og give den fylde. Jo mere tannin, jo mørkere farve, og jo mere hovedpine. Derfor giver rødvin mest hovedpine.

Gardiner, Tårer, Dameben …

Kært barn har mange navne. Fænomenet opstår, når vinen slynges rundt og efterlader ’gardiner’ på glassets inderside. Jo længere tid gardinerne bliver hængende, jo mere sukker og alkohol er der i vinen. Ikke nødvendigvis et kvalitetstegn, men smukt ser det ud.

Pinot Noir på film

Af de 13 flasker vin man ser blive drukket i filmen Sideways, er de seks lavet på Pinot Noir. Den omtalte ’fucking Merlot’ bliver ikke serveret.

Kendisser med vingård

Gérard Depardieu, Francis Ford Coppola, Sam Neill, Greg Norman, Laurent Jalabert, Cliff Richard, Ernie Els og Mick Hucknall er blot nogle af de mange kendisser der har egen vingård. Og tendensen er stigende.

Danmark som vinland

Danmark fik status af vinproducerende land i 2000. Der er i dag flere end 100 vinavlere fordelt i hele landet. Rundt om i verden findes flere end 30 danskere der laver vin.

Druesorter

Der findes op mod 5.000 druesorter i verden – mange med spøjse navne. Der er fx både en Monica og en Clinton der dog ikke bliver forenet i samme vin.

Paradokset

’Det franske paradoks’ er det besynderlige fænomen at franskmændene drikker masser af vin, uden at de af den grund får dårligt hjerte og dør tidligere. Tværtimod. Da den information i 1991 nåede USA, steg salget af rødvin til det firedobbelte over there.

Fakta

Imponer din date på vinbar

Rødvin laves af blå vindruer og hvidvin af grønne, ikke sandt?

Nej, ikke helt. Det der giver en rødvin sin farve er druernes skaller – selve frugtkødet har ingen farve.

Når vindruerne er fjernet fra stilkene, moses de til en grød der lægges til gæring – typisk i store tanke af rustfri stål.

Skallerne flyder efterhånden ovenpå, men grøden røres jævnligt rundt og får gradvist farve og styrke fra skallerne. Det bliver til en rødvin.

Der skal være nogle blå druer imellem for at rødvinen kan få sin farve, men nogle rødvine er lavet på helt op til 80 procent grønne druer.

Når man laver hvidvin, sorterer man skallerne fra frugtgrøden med det samme. Derfor tager vinen ikke farve i gæringsprocessen og forbliver ”hvid”.

Man kan altså lave en hvidvin af 100 procent blå druer.

Champagne er fx ofte lavet på den blå drue Pinot Noir der normalt bruges til rødvin.

Og også den blå drue Zinfandel bruges både til at lave rødvin og hvidvin af.

De fleste druetyper anvendes dog kun til enten rødvin eller hvidvin.

KBH ELSKER

Tire Bouchon: Ned ad trappen til Paris

Du går blot et par trin ned ad trappen i Teglgårdstræde, åbner døren og træder ind. Voila – du er pludselig midt i Paris. Fliser på gulvet, bardisk i tøndestil og masser af fransk vin. Særdeles uhøjtideligt, men for at sætte dig med en flaske af husets den dyreste, skal du trods alt presse dankortet for ret højtidelige 5.600 kroner. Men det er i prislejet omkring de 250 kroner. at Tire Bouchon virkelig er leveringsdygtige. Og så er der altid 20 vine åbne som du kan smage dig igennem glas for glas. Smagte vinen så godt at du må have den med hjem, slås der 100 kroner af prisen på kortet.Tire BouchonTeglgårdstræde 5, Kbh Kvilla_vino.jpg

Villa Vino: Bio og vin

I en sidegade til Strøget ligger Villa Vino. Lige over for Grand Teatret, og derfor kendt af byens filmelskere. Her er god stemning, og folkene bag disken giver kyndig vejledning og skænker gerne smagsprøver, så man får den helt rigtige i glasset. Langs den ene væg hænger store sorte tavler med dagens udvalg af vine – og man kommer godt rundt i verden, også i de mere eksotiske afkroge. Prøv fx en israelsk Chardonnay fra Golan-højderne. Der følger en lille skål oliven med vinen, men er man mere lækkersulten, lokker en montre med gode oste, charcuteri og fyldt chokolade.Villa VinoMikkel Bryggers Gade 11, Kbh Kmalbeck.jpg

Malbeck: Rød tango på Istedgade

Argentinske vinbarer er en sjældenhed på disse breddegrader, men København har hele to, Tango y Vinos i Indre By og Malbeck på Vesterbro. Malbeck er opkaldt efter Argentinas nationaldrue, Malbec (uden k), som også er den dominerende på vinkortet. Vin på glas starter ved 40 kroner, og det dyreste glas koster 125 kroner. Vinbaren har også en ditto butik, og de venlige folk bag baren brænder for at fortælle om de argentinske vine. Indretningen er moderne og minimalistisk med lange ’trapper’ langs væggen som er er med til at give Malbeck sit helt eget udtryk.MalbeckIstedgade 61, Kbh V

KBH ANBEFALER

Bistro Bacchus Vinbar: Den frankofile

Det er efterhånden lykkedes at få fjernet pusherne fra fortovene i Viktoriagade hvor Bacchus har haft til huse i en kælder siden 2000. Værten er fra Nice, og han brænder for al den vin som han også ved en frygtelig masse om. Auvergne, Loire, Bourgogne, Rhône. Du kommer hele vejen rundt om gallerne hos Bacchus der også har et mindre udvalg af spanske og italienske vine. På menuen er også en dagens ret, en suppe samt lette anretninger med ost og charcuteri.Bistro Bacchus VinbarViktoriagade 8 kld., Kbh V

Bibendum: Flirt i baren

Afslappet feststemning i Nansensgade hvor smukke kvinder og mænd mødes i baren eller sidder bænket ved marskandiserbordene. Vinen er måske ikke det vigtigste på Bibendum, men den er der, og der er god og hurtig betjening i baren. Rigtig mange spændende spanske vine – prøv fx en Crianza – og kraftige sorte vine lavet på den australske Shiraz-drue. Til vinen kan man få en omgang tapas. Ved siden af baren har Bibendum en vinbutik, og der arrangeres også vinsmagninger.BibendumNansensgade 45, Kbh K

Il Senso: Tutto Italiano

Lige over for Kongens Have finder man den italienske vinbar Il Senso hvor både vin- og menukort er spækket med italienske fristelser. Er vejret til det, kan man låne tæpper i baren, købe en picnickurv med vin, charcuteri og ost og sætte sig over i Kongens Have. Fin betjening med kyndig vejledning om de lækre vine. Men glem alt om andet end Italien. Det skulle dog heller ikke være så svært med en fuldfed Amarone eller Brunello i glasset.Il SensoGothersgade 87, Kbh K

R Bar: Stående feinschmecker

Få meter fra deres madtempel Restaurationen åbnede Bo og Lisbeth Jacobsen sidste år en vinbar. Her er flest ståpladser, men til gengæld sidder vinkortet lige i skabet og er domineret af det franske med store vine fra alle distrikter. Hvis kreditkortet kan klare tømmermændene, kan man sippe sig igennem en Château Mouton-Rothschild 1. Grand Cru Classé fra 1986 til 4.200 kroner flasken. Men der er masser af fine vine til 50-100 kroner per glas. Fin betjening der hurtigt serverer gratis oliven til vinen. Er man småsulten, er der en ostetallerken til 80 kroner eller en foie gras- terrine til samme pris.R BarGammel Mønt 14, Kbh

HUSK OGSÅ LIGE!

På spansk betyder panzón tyksak. Det var det den spanske kunstmaler Frida Kahlo kaldte sin vinelskende mand, Diego Rivera. Det kan man læse i vinkortet på Panzón der ligger et stenkast fra søerne i hyggelige Rosenvængets Allé. Det har den gjort siden 2003, og bordene er stadig godt fyldte af trendy københavnere. Vinkortet ligner meget Bibendums hvilket hænger sammen med at de har samme ejer, Kenn Husted, som også står bag Falernum.PanzónRosenvænget Allé 6, Kbh ØPå livlige Værnedamsvej mellem Gl. Kongevej og Vesterbrogade ligger den forholdsvis nye vinbar Falernum. Hyggelig, varm og casual stemning a la Panzón med spændende vine af egen import, fx en fantastisk Barbera fra Elvio Cogno til 425 kroner flasken. God pris for en topproducent.Maden var dog lidt tvivlsom da KBH var på besøg. En salat med tigerrejer hvor tigerrejen havde gemt sig helt alene nede i bunden af skålen under et bjerg af salatblade og tomater. Det burde ikke koste 95 kroner.FalernumVærnedamsvej 16, Kbh V

Med sin brostensbelægning og mange træer emmer Willemoesgade af pariserstemning, og i en høj hjørnekælder finder man den ærkefranske bistro Figaro. Huset har et bredt udvalg af især franske vine – til overkommelige priser – og på menuen er der klassiske bistroretter og solide egnsretter. Det er dog i overkanten at forlange 49 kroner for en lille skål med uinteressante oliven, et par skiver tør pølse og nogle cornichoner. På ægte fransk bistromanér ruller der sport over den ophængte tv-skærm.FigaroWillemoesgade 31, Kbh Ø

Mest læste

relaterede
artikler

KBH siger aldrig nej til en rubber med kødpålæg og garniture - her er guiden til byens frisksmurte frokostfristelser til hverdag og fest

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling