pixel

Studieboliger i container­stabler på værftsøen

Ved Refshaleøens kajkant bor 164 studerende i deres egen lille landsby bygget af gamle skibscontainere.

containerstudieboliger refshaleøen

De to rækker af containerhuse minder om en nybyggerby i det vilde vesten, som de ligger helt for sig selv i molelandskabet på hver sin side af den enlige hovedgade.

Sheriffen er en sort kat, Billy, der marcherer hjemmevant omkring og ser nytilkomne an med afventende skepsis.

CPH Village hedder samlingen af studieboliger bygget af omdannede shippingcontainere og placeret på B&W's gamle værftsområde på Refshaleøen. Iværksætterne Michael Plesner og Frederik Noltenius Busck står bag virksomheden og konceptet med de midlertidige boliger til unge under uddannelse – som har krævet en ændring af planloven for at blive til virkelighed.

De første beboere flyttede ind med nytårstømmermænd, og de sidste flytter ind den dag i september, da Magasinet KBH kommer forbi. De unge har indrettet sig med køkken, soveværelse, stue og kontor på de 11 m2, de hver har til rådighed. Hvis det lyder trangt, er der til gengæld havudsigt, natur og store vidder i alle retninger lige udenfor. Og fra fælleshuset er der vue over til Den lille Havfrue.

»Der er noget poetisk over, at én af landets fattigste befolkningsgrupper har én af de smukkeste udsigter,« siger Michael Plesner.

Lejen er 4.250 kroner om måneden inklusive forbrug, og hele 3.000 unge havde skrevet sig på ventelisten for at bo i en container. 164 af de heldige kan nu kalde den usædvanlige bosættelse deres hjem.

Container living

Containerboligerne er samlet i blokke af hver otte styks, der ligger placeret med hovedgaden i midten og fælleshuset for enden.

Fragtcontainerne er omdannet til boliger med isolering, varme, vand og kloakering, så de lever op til Bygningsreglementets krav, og har fået store vinduespartier og ovenlysvinduer. Hver indbygger i containerbyen har sin egen private stålkasse men deler gangareal, toilet og bad med naboen.

Indenfor er containerlejlighederne overraskende forskelligt indrettet. Bygningskonstruktørstuderende Zabi Rizae har selv bygget en hems som soveplads og bruger skraldede europaller som både bord og hylder. Et armeringsnet, som man bruger til at støbe beton, er hængt op på væggen til køkkenredskaber. Man må ikke bore hul i stålet, så beboerne bruger magneter til alt, der skal op på væggene.

I en anden container har Cecilie Ødum Knudsen, som studerer arkitektur, sat en sammenklappelig seng fast på væggen med 230 kilo-magneter. Hun ringede først til en leverandør i Horsens for at høre, om det ville kunne holde.

»Han forstod det ikke, og så måtte jeg forklare, at jeg boede i en container,« griner hun og tilføjer:

»Det er fedt at få den udfordring pludselig at skulle leve på 11 m2.« 

Det hjælper nok også på det at have et vue over Københavns ældre og nyere historie fra sit vindue, hvor man kan se både Amager Bakke, Mastekranen, Marmorkirken og møllen ved Kastellet.  

Revolutionen er begyndt

De to unge iværksættere bag CPH Village kender hinanden fra Københavns Universitet, hvor Frederik Noltenius Busck læste statskundskab og Michael Plesner læste økonomi.

»Frederik havde lavet en studenterforening, der hed Grøn Agenda, som skulle revolutionere universitetet nedefra og op…,« starter Michael.

»...og verden efterfølgende!« afbryder Frederik.

De to iværksættere har en smittende energi, og det er ikke svært at forestille sig, at de kan overtale hvem som helst til hvad som helst – selv Folketinget til at ændre planloven.

Uden nogen erfaring fra byggesektoren kastede de sig over at løse branchens høje miljøbelastning – og ikke mindst det pressede boligmarked. Ifølge Dansk Byggeri mangler der 24.000 studieboliger i landet og 9.500 bare i hovedstadsområdet.

»Derfor så vi på, om vi kunne lave nogle studieboliger, der passer ind i den cirkulære økonomi, hvor vi får bragt huslejen ned, og hvor man bor på en ny måde og har mulighed for at komme hinanden ved,« fortæller Frederik.

»Vi endte med upcyclede shippingcontainere, fordi det var sådan lidt sexet, og miljømæssigt hang det rigtigt godt sammen. Og så kan de flyttes,« tilføjer han.

Særligt det sidste var afgørende for at få tilladelse til at opføre midlertidige boliger i Københavns såkaldte perspektivområder. Om ti år, når Refshaleøen skal byudvikles, skal containerbyen nemlig skilles ad igen og køres væk.

Favela-stemning og IKEA-gardiner

Inspirationen til den nye bosættelse er hentet i middelalderbyerne i Sydeuropa og de uformelle bebyggelser i Brasilien og i Afrika.

»Idealet for os er jo en favela, hvor tingene er uplanlagt. Det er svært at planlægge det uplanlagte, men de små stræder mellem bygningerne er for at facilitere det der liv mellem bygningerne,« forklarer Michael.

Denne eftermiddag er en forfest godt i gang i et af stræderne i containerbyen.

»Det er fedt at se, at det virker. Især om aftenen hænger folk ud i stræderne. Folk står på første sal og råber ned, om nogen har noget bestik. Det er det, man ser i favelaerne,« siger Frederik.

En fuldtidsansat community officer hjælper fællesskabet lidt på vej, men beboerne skal selv komme med idéerne og stå for det meste. Det er også beboere, der har lavet plantekasserne i den fælles hovedgade – som de for resten også skal navngive. Budene på de sociale medier lyder lige nu på Rabalderstræde, Bunkerparken, Studiestræde og McLean Lane – opkaldt efter Malcolm McLean, der opfandt shippingcontaineren.

En far til en ny beboer kommer over og spørger, hvad de skal stille op med de medfølgende gardiner, som jo ikke passer til vinduespartiet. Han får at vide, at de kan låne nedstrygeren og skære IKEA-gardinstangen over. Tanken er, at det er en slags benspænd og ritual, som alle de nye beboere skal igennem, og som skaber sammenhold.

Hele byen er inviteret

Landsbyens fælleshus er også bygget af stablede containere og har 12 meter til loftet og panoramaudsigt til havneløbet gennem en gigantisk carport-dør. Det er her, der skal være fællesspisning og fester og events for hele byen.

De nære naboer er også inviteret. Blandt andet planlægger CPH Village at invitere beboerne på Margretheholmen over til fællesspisning og at lave open mic for de bands, der har øvelokaler rundt om på Refshaleøen.

Nogle af beboerne i CPH Village er begyndt at arbejde på nabo-markedet Reffen og får rabat ovre i klatrecenteret, og det helt nye minibageri Lille Bakery skal levere frisk morgenbrød til containerlandsbyen.

Den nærmeste nabo er et skibskollektiv, og det er deres kat, som nu også råder over CPH Village. Kollektivet holder nogle fede fester, og så kan man tit se dem dyrke nøgenyoga på dækket, fortæller en containerbeboer.

Flere studieboliglandsbyer på vej

CPH Village på Refshaleøen er efter planen kun den første af flere midlertidige studieboligbyer. Iværksætterne vil opføre 2.000 nye studieboliger i Københavns perspektivområder inden 2021 – i Nordhavn, Kløverparken, Sydhavn og på Godsbanen. Og måske bliver de næste studielandsbyer helt anderledes.

»Der sejler vist 20 mio. containere rundt på verdenshavene, så det er ikke en knap ressource. Men vi er ikke containerfundamentalister. For os handler det om at skabe nogle gode boliger til en god pris bygget efter cirkulære principper. Det er muligt, at vi laver den næste by i træmoduler,« siger Frederik.

»Det her rum skal være en scene for byen. Vi vil gerne have, at man kan snakke om, hvad byen skal være i fremtiden og hvem den skal være for. Det vil vi gerne lægge rum til. Hele det her er jo et debatindlæg,« siger iværksætteren og laver en armbevægelse ud mod containerlandsbyen.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.
tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling