pixel

Sikkerhed går frem for alt, når FE skal have nyt hovedkvarter på Østerbro

Udvalgte pensionskasser skal bygge og drive nyt hovedkvarter til efterretningstjeneste på Svanemøllen Kaserne.

En hemmelig tjeneste kan selvfølgelig ikke lave et almindeligt offentligt udbud, når den skal have udført et stort byggeprojekt. 

Derfor vil det kun være en lille gruppe udvalgte pensionskasser, der får lov til at byde ind på byggeriet og driften af Forsvarets Efterretningstjenestes nye hovedkvarter — og de skal leve op til stramme sikkerhedskrav.

Efterretningstjenesten, der i daglig tale går under forkortelsen FE, har i dag sine aktiviteter spredt over tre forskellige adresser i København — på Kastellet, Amager og Østerbro. Fra 2026 skal hele den hemmelige tjeneste imidlertid samles i et 40.000 m2 stort nybyggeri på Svanemøllen Kaserne på Østerbro.

FE-hovedkvarteret bliver en del af Forsvarets stort anlagte udvikling af kaserneområdet, der også omfatter anlægning af et stort grønt vådområde. Det skal både klimasikre kasernen og fungere som et dekorativt sikkerhedsanlæg, hvor vandgrave og volde erstatter hegn og mure.

Udviklingsprojektet omfatter blandt andet også flere nybyggerier, en opgradering af paradepladsen og en ny forhindringsbane rundt om det planlage vådområde. Planen er, at alle forsvarets officersskoler skal samles på kasernen.

Arbejde i sikre rum

FE-hovedkvarteret skal opføres i kaserneområdes sydvestlige hjørne nær Ryparken Station. Byggeriet er planlagt i op til ti etager med grønne tage og solpaneler, der gør efteretningstjenesten selvforsynende med energi.

De udvalgte pensionsselskaber kan byde ind på projektet her i andet halvår af 2020, hvorefter det konsortium, der skal stå for projektet, bliver udvalgt i 2021.

FE-hovedkvarteret vil blive bygget, drevet og ejet i et såkaldt offentligt-privat partnerskab, OPP, mellem pensionskasserne og Forsvaret.

Som en del af partnerskabet skal FE have garanti for, at bygningerne ikke bliver videresolgt, og at alle byggematerialer og installationer bliver sikkerhedstestet, før byggeriet går i gang. Desuden er det et krav, at de arkitekter og ingeniører, der skal deltage i projektet, arbejder i specielle, sikrede rum.

Det forventes, at både FE’s nye hovedkvarter og resten af kaserneområdet står klar til indflytning i 2026.

Rettelse

I en tidligere version af artiklen var det angivet, at en del af området ville blive offentligt tilgængeligt via en ny gang- og cykelsti. Dette var en del af den oprindelige helhedsplan for området, men Forsvarsministeret har siden til Magasinet KBH oplyst, at det af sikkerhedshensyn ikke var muligt at gennemføre denne del af planen. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling