pixel

Både folk og firmaer flytter til hovedstaden

Carlsberg Byen byder velkommen til mange nye arbejdspladser i 2021. Flytningen er del af en trend.

Minderalvandshuset carlsberg

Når København ekspanderer, er der ikke kun tale om de mange nye boliger, som vi hører så meget om i disse år.

I Københavns Kommune er indbyggertallet vokset med 100.000 mennesker de seneste 10 år, men også arbejdspladserne flytter i stigende grad ind mod bykernerne.

Carlsberg Byen vil som del af den trend kunne sige velkommen til to ny beboere i 2021.

Softwarefirmaet Visma har i dag de fleste af sine medarbejdere siddende i Lyngby og Ballerup, men til næste år samles alle cirka 1.100 ansatte i Carlsberg Byens største domicil.

Og de vil nu få selskab af amerikanske Estée Lauder, der agter at flytte sine 135 kvinder og mænd i Danmark fra et industrikompleks ved Køge Bugt Motorvejen i Vallensbæk til det nybyggede Mineralvandshuset i Carlsberg Byen. 

Urbanisering i symbiose

Urbaniseringen er i fuld gang i Danmark. I en rapport konstaterer Danmarks Statistik, at jobbene i Danmark er blevet centraliseret igennem de seneste ti år — og det er altså en udvikling der fortsætter.

Arbejdspladser og arbejdskraft lever i en slags symbiose, hvor efterspørgslen følger med udbuddet — og omvendt.

Bedre muligheder for 'matching' som følge af et stort udbud af kvalificeret arbejdskraft kan øge virksomhedernes produktivitet, konstaterer Danmarks Statistik.

Dét gør det attraktivt for virksomhederne at flytte mod de tæt befolkede bykerner — og det øgede udbud af arbejdspladser gør det for den enkelte mere attraktivt at bosætte sig tæt på bykernen.

Danmarks Statistik antager, at udviklingen er intensiveret af, at der særligt er vækst i serviceerhverne i disse år — og at iværksættervirksomheder gerne slår sig ned i København og andre større byer.

Udviklingen spiller en stor rolle i boligprisernes udvikling, konkluderer Danmarks Statistik.

Priserne i og omkring hovedstaden er steget med ca. 20 pct. i forhold til den seneste top i 2007 — lige op til finanskrisen. Men på Vest- og Sydsjælland er de faldet tilsvarende, og også på Bornholm, Fyn og i Sønderjylland kan man i dag købe sig et hus billigere end man kunne i 2007.

"Den kraftige prisstigning i og omkring København er sket på trods af, at antallet af boliger er vokset mest i og omkring København og de andre store byer," skriver Danmarks Statistik i sin rapport.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling