pixel

Forskerne ind i bronzetårnet

Nørrebro får med udvidelsen af Panum en græsbestrøet ledestjerne og et 16 etager højt ikonisk bronzetårn

kbh magasin

Byens biomedicinske forskere behøver ikke lede længe for at finde frem til deres fremtidige hjem på kanten af Nørrebro.

For hvis den lave stjerneformede bebyggelse med det græsbevoksede tag ikke er nok til at lede dem på rette spor, skal det 16 etager høje brune tårn nok klare resten - på Panum skal forskerne ikke ud af elfenbenstårnet, de skal ind i bronzetårnet!

Kort
Mærsk Bygningen

Fakta

Udbygning af Panum-komplekset

Panum Instituttet skal udbygges med 30.000 m2 laboratorier, 3.500 m2 kantine og undervisningsfaciliteter samt 1.500 m2 auditorier.

Panum huser Københavns Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet, og de eksisterende bygninger blev opført 1971-1986.

Instituttet er opkaldt efter den danske læge og fysiolog Peter Ludvig Panum, berømmet for sin indsats mod kolera og mæslinger i 1800-tallet.

Vinderforslaget med det 16-etager høje forskertårn skal nu i offentlig høring. Forventet første spadestik er i 2013 med indvielse i 2014.

Bag vinderforslaget står Arkitektfirmaet C. F. Møller med en række samarbejdspartnere: Rambøll Danmark, Rambøll Sverige, Rambøll UK, SLA, aggebon&henriksen, Farquharson Gordon, Cenergia og Innovation Lab.

Græs på taget, forskere i tårnet

Det såkaldte forskertårn med de bronzeindrammede vinduer, hvor landets førende forskere inden for blandt andet kræft, hjertesygdomme og demens skal holde til, udgør nerven i den længe ventede udvidelse af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

panum1.jpg

Panum er nemlig blevet for slidt og for småt til de mange forskere og studerende, så der blev tidligere på året udskrevet en arkitektkonkurrence hvor forslaget fra C. F. Møller Arkitekter netop er blevet udpeget som vinder.

Tårnet, som nok skal hjælpe mange rundforvirrede københavnere med at holde styr på stedsansen i byen, kommer til at hvile på en stjerneformet bund der består af fire bygninger der roterer svagt i forhold til hinanden. De får naturligvis græsgrønne tage på bedste klimavanlige maner.

panum3.jpg

Barcelona-strøg på Nørrebro

For almindeligt dødelige københavnerne bliver en af de mest mærkbare effekter ved den nye tilbygning at det i fremtiden bliver muligt at skyde genvej fra Blegdamsvej til Nørre Allé ad et Rambla-lignende strøg der kommer til at gå på tværs af det eksisterende Panum og den nye bygning.

panum4.jpg

I modsætning til i dag hvor man skal være mere end ivrig for at finde vej ind til Panums forjættede forskning, vil det nye byggeri få en klar hovedindgang fra Blegdamsvej. Indgangen bliver desuden begavet med et campustorv der er tænkt som fremtidens samlingspunkt for området, så det er slut med at rende og lege ufrivillig gemmeleg på de sundhedsvidenskabelige marker.

Desuden kommer der en hævet cykel- og gangsti gennem området der skal skabe sammenhæng til det øvrige Nørre Campus - den kommende integrering af universitets mange fakulteter omkring Rigshospitalet til en samlet vidensbydel på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro.

Udbygningen af Panum ventes at gå i gang i 2013 og være afsluttet i 2014.

panum5.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling