pixel

Nyt byggeri på Østerbro er inspireret af Østre Gasværk

Endnu et boligbyggeri melder sin ankomst ved Østre Gasværk — denne gang med arkitektoniske referencer til det gamle gasværk.

På den store grund bag Østre Gasværk Teater på Østerbro er et nyt boligbyggeri kommet i gang.

På vej er 110 nye boliger, som om et par år vil være en del af i alt fire hestesko-formede karréhuse og blive til et helt nyt minikvarter på Østerbro.

Det er tegnestuen Cobe, på vegne af Vision Ejendomme, der har tegnet den kommende "Gasværkskarréen", som arkitektonisk adskiller sig en anelse fra flere af byens nyopførte lejlighedsbyggerier.

Bløde gasværk-referencer

Cobe har både ladet sig inspirere af Østerbros mondæne karrébebyggelser og den både lidt rå og historicistiske byggestil, som Østre Gasværk er kendt for.

Den runde gasbeholder blev opført i 1887 og var tegnet af arkitekt Martin Nyrop, der især er kendt for Københavns Rådhus, men også for andre markante byggerier fra omkring århundredeskiftet — f.eks arkivbygningen på Nuuks Plads.

Bygningens store kuppel og runde vinduer hentede dengang sin inspiration fra renæssancens arkitektur i Italien, og nu små 150 år senere lever datidens referencer altså igen videre i et nyt byggeri.

Den kommende boligkarré vil således både have flere runde vinduer og tilbagetrækninger i facaden med en rundbue som den øvre kant — præcis som gasværket har det.

Selve murværket vil også sende en moderne hilsen til de gamle, murede detaljer på Østre Gasværk — bl.a. med teglsten i varierede nuancer der vil skabe noget spil i facaden.

På arkitektur-fronten kommer den nye boligkarré således til at adskille sig fra det lidt mere standard udseende 'Grunwalds Have' — en anden af de fem hestesko-formede karré-blokke, der er under opførelse i kvarteret, og som vi skrev om sidste år.

Holder byggeplanen, kan 'Gasværkskarréens' første beboere flytte ind engang midt i 2025.

Som i resten af det kommende kvarter kan beboerne i det fem til syv etagers lejlighedsbyggeri se frem til grønne omgivelser, legepladser og mulighed for udendørs trænings- og sportsaktiviteter — foruden et flot udsyn til Svanemølleværket i morgensolen.

Nyt Østerbro-kvarter

I næsten 100 år forsynede Østre Gasværk den nordlige del af København med gas til belysning og varme, hvilket Martin Nyrops fredede gasbeholder — som siden blev til teater — stadig vidner om i dag.

Resten af gasværket blev revet ned i 1970'erne og efterlod et stort, ubebygget areal, som længe levede en tilbagetrukket tilværelse på denne lidt glemte del af Østerbro.

Men for et lille årti siden blev der for alvor sat gang i byggeplanerne for kvarteret, som i første omgang førte til opførelsen af en ny skøjtehal, der stod færdig i 2021.

Ud over Gasværkskaréen, og førnævnte Grunwalds Have, er det planen, at to, øvrige boligkarréer snart skal gøre teater, skøjtehal og fodboldbanerne selskab på den store grund.

Det samlede boligkvarter opføres på begge sider af teatret på grundens vestlige del — længst væk fra fodboldbanerne og det baneterræn, der mod øst adskiller bydelen fra Nordhavn.

Rundt om hele Gasværksgrunden vil et nyt aktivitets- og parkbånd binde boldbaner og boliger sammen med det omkringliggende Østerbro.

Her skal nye stisystemer til cyklende og gående åbne området op, mens en ny legeplads og aktivitetspark til træning også skal gøre sit for at få folk til at benytte sig af området omkring de nye huse.

Bynaturen i park- og aktivitetsringen bliver inspireret af områdets nuværende, selvgroede karakter, mens legepladser og aktiviteter lægges i områdets centrale del tættest på boligkarrérne.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling