pixel

Første del af Husums nye kvarter på vej

Udviklingen af Husums nye kvarter langs Vestvolden skydes snart i gang med to nye karrér i bæredygtige rammer.

bystævneparken, ældreboliger, visualisering

I dag er Bystævneparken et lettere anonymt, modernistisk 70'er byggeri ved Københavns yderste nordvestlige kant ved Vestvolden.

Kvarteret blev opført som et helt minisamfund til godt 800 beboere — primært pensionister og plejepatienter — som siden har boet her i beskyttede boliger med eget supermarked, bank, frisør og bibliotek lige ved døren.

Men snart får området en ordentlig overhaling, der betyder, at de nuværende beboere flytter over på den anden side af Vestvolden til Tingbjerg, mens det meste af den eksisterende boligmasse rives ned og erstattes af mere varierede boligformer.

'Husum Haveby' bliver navnet, som smager lidt mere af kolonihave og hyldeblomstsaft end den lettere beton'ede eftersmag, som 'Bystævneparken' efterlader.

Sansehaver og kunst

I alt vil der blive opført ny by svarende til 12 fodboldbaner, og nu er de første af slagsen — to moderne plejecentre — netop blevet præsenteret.

Det er boligselskabet fsb, der står for opførelsen af de to nye centre, der er målrettet ældre borgere ramt af demens eller somatiske sygdomme.

Her får 250 beboere hjemme i et byggeri, der udover at prioritetere netop 'hjemlighed', godt arbejdsmiljø og kulturel mangfoldighed også skal have et minimalt CO2-udslip både under opførelsen og den efterfølgende drift, lyder det i en meddelelse fra fsb.

Derfor bliver træ et gennemgående byggemateriale, og øvrige materialer vil i videst muligt omfang være genbrug fra de nuværende bygninger i Bystævneparken.

Det er arkitekterne hos Mangor & Nagel, der — sammen med tegnestuen AART og landskabsarkitekterne STED By og Landskab — har tegnet de to nye plejehjem, der opføres som to store karréer med varierede facadeforløb, hvert sit gårdrum og et større grønt byrum mellem sig.

De to karréer bliver forbundet med en glasdækket gangbro i anden sals højde over det grønne gårdrum, der bliver indrettet med såkaldte 'sansehaver'. 

Indvendigt får beboere og personale glæde af et lyst indemiljø, der med kunstneriske billedtemaer skal forsøge at afspejle beboernes kulturelle mangfoldighed.

De første beboere kan efter planen flytte ind i Husums nye kvarter i 2027.

Masser af nyt fra Vestvolden

Hvor hele Bystævneparken førhen var en vaskeægte ældre-ghetto, kan plejehjemmets beboere fremover altså se frem til mere liv og diversitet i området.

Otte nye karéer med klynger af rækkehuse omkring sig bliver kvarterets rygrad, mens et centralt, grønt strøg bliver den billøse hovedfærdselsåre.

Er grønne haver og gårdrum ikke nok til at stilne natur-trængen ligger både Vestvolden og Utterslev Mose klods op ad det nye kvarter.

Og lige på den anden side af mosen og Vestvolden —  i Tingbjerg — er et endnu større byomdannelsesprojekt allerede i fuld gang.

Her er planen de kommende år at bygge over 1.000 private boliger i etagebyggeri og rækkehuse, som skal sikre et langt mere varieret boligudbud end i dag, hvor godt 95% af alle boliger i Tingbjerg er almene.

Dermed håber både kommune, lokaludvalg og boliforeninger, at Tingbjerg med tiden kan ryste sit blakkede ry af sig og blive et kvarter, der tiltrækker et bredere segment.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

For nylig nåede det højeste tårn toppen, og snart begynder byggeriet af Postbyens almene boliger, der skal skabe et "klassisk københavnsk gadeforløb".

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling