pixel

Ingen gemmeleg med naboen her

Efterlad bare ungerne i sandkassen – byggefællesskabet er kommet til byen

kbh magasin

Fakta

Sommerlyst

Tegnestuen KLAR vandt Københavns Kommunes arkitektkonkurrence 'Ålandsgadekarréen' om at lave et byggefællesskab på Sommerlystgrunden.

Vil du være med til at bygge – og bo – i en af de i alt 29 planlagte boliger, så giv lyd til sommerlyst.org

Byggeriet går efter planen i gang så snart 29 husstande har meldt sig klar til deltagelse.

Holmbladsgadekvarteret på Amager har alle dage været præget af beboere der gerne vil hinanden lidt mere end det obligatoriske nik i opgangen.

Byggetomten på hjørnet af Holmbladsgade og Geislersgade har længe ligget som et trist bump på vejen. Men nu ser det dog omsider ud til at de øvrige huse i gaden får en ny legekammerat.

Sommerlystgrunden var tidligere præget af en særlig amagerkansk atmosfære med et farverigt gade- og gårdliv, og den unge københavnske tegnestue KLAR bejler til at gøre det efter i en nutidig version.

Tegnestuen arbejder nemlig på at få opført byggeriet Sommerlyst som et såkaldt byggefællesskab. Det betyder at 29 husstande skal gå sammen og bygge deres ønske boliger uden om developere og spekulanter. En metode der er blevet meget populær i Tyskland i de senere år.

Duplo i menneskestørrelse

Sommerlyst kommer til at bestå af såvel toetagers rækkehuse som lejligheder i flere størrelser stablet som gigantiske Duploklodser.

Mellem klodserne vil der være plads til rekreative uderum og mødesteder til leg, snak over hækken og grill om sommeren.

”Byggefællesskabet skulle gerne skabe en stærk enhed. Mens byggeriet står på, lærer folk hinanden at kende, så efter man er flyttet ind, kan man proppe sit barn i sandkassen mens man køber ind. Man kender jo allerede hinanden,” siger arkitekt Dorte Børresen fra tegnestuen KLAR.

Mod Holmbladsgade har tegnestuen bevidst designet små butikslokaler der henvender sig til andre lejemål end bankfilialer og DøgnNetto.

”Vi har forsøgt at lave små enheder, så vi for eksempel kan tiltrække en blomsterhandel og en hyggelig boghandel,” tilføjer Dorte Børresen.

Tegnestuen håber at Sommerlyst bliver et lokomotiv for fællesskabsorienteret beboelse i byen. Vel at mærke uden at afskrive nødvendigheden af at kunne lukke døren bag sig.

holmbladsgade.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling