pixel

Nørrebro-fødder tester fremtidens fortov

Heimdalsgade er forsøgskanin for en ny slags fortovsflise, der forebygger oversvømmelser, mens den gør byen grønnere og sjovere.

klimaflisen fortov tværsnit

Københavns karakteristiske fortove med store kvadratiske betonfliser adskilt af brostenslinjer er både trygt genkendelige og ganske gode at gå på. Men de er ikke meget bevendt, når det står ned i stænger, så kloakkerne kæmper for at følge med.

Kort
Klimaflisen i Heimdalsgade

På Heimdalsgade på Ydre Nørrebro skal fortovet derfor nu til at være en del af løsningen i stedet for problemet. I hvert fald omkring Heimdalsgade 22, og cafeen af samme navn, der er den allerførste strækning ude i den virkelige verden, hvor en ny vandhåndterende fortovsflise skal testes.

Klimaflisen ligner umiddelbart den klassiske københavnerflise, men små huller i betonoverfladen suger regnvandet til sig og ned i et lokalt lille vandkredsløb. Der kan det forsinkes, nedsives eller ledes videre til for eksempel plantehuller eller små vandlegepladser.

Fremtidsfortovet kan dermed være med til at klimasikre den tætte by og gøre den mere robust, samtidig med at der skabes nye oplevelser og mere bynatur i de grå gader. Og som en gade uden meget andet at se på end parkerede biler er Heimdalsgade særligt udvalgt som et oplagt sted at afprøve Klimaflisen både teknisk og oplevelsesmæssigt.

Nå ja, og så bor opfinderen der også selv.

Plug n' play klimasikring

Klimaflisen er nemlig udtænkt af det lokale arkitektkontor Tredje Natur og udviklet sammen med en lang række tekniske samarbejdspartnere – blandt andet virksomheden, der støber den normale københavnerflise.

Under klimaforandringernes sammentrukne skybrudsskyer er Tredje Natur kendt for at specialisere sig i mødet mellem bæredygtig arkitektur og klimasikrende natur, i København især for at have lagt masterplanen for det kvarterstore klimatilpasnings-eksperimentarium Klimakvarter Østerbro.

Teknisk set skulle deres Klimaflisen være i stand til at tage sig af op mod en tredjedel af den nedbør, der har svært ved at komme væk i byrummet og istedet ryger i kloakkerne med periodiske oversvømmelser til følge.

Fakta

Klimaflisen

Udtænkt af Tredje Natur og udviklet i samarbejde med ACO Nordic, IBF, Kollision, Orbicon og Teknologisk Institut.

Udviklingen er støttet af Realdania med 8 mio. kroner som del af kampagnen Klimaspring - fra vand til vækst.

Teststrækningen på Heimdalsgade er udvalgt sammen med Københavns Kommune, fremstillingen  og anlæggelsen er støttet af Markedsmodningsfonden med 1,1 mio. kroner.

Det underjordiske vandhåndteringssystem er bygget op af moduler, hvor selve flisen så at sige er låget på det modul, der i første omgang opsamler vandet under fortovet. Det kan så kobles sammen med andre moduler, alt efter om vandet skal ledes videre, vente på der er plads i kloakken, nedsive til grundvandet eller opbevares på stedet og bruges til for eksempel vanding af beplantning.

Modulerne kan også være plantekasser, byrumsmøbler og legeredskaber, der kan inspirere til vandleg og ophold.

Derfor beskriver Tredje Natur selv systemet som plug n' play, og med sine moduler kan Klimaflisen sagtens lægges ud på små strækninger og stadig have have en effekt lige dér. Det er heller ikke nødvendigt at planlægge store særskilte fortovsopgravninger, da Klimaflisen kan tænkes ind, når der alligevel skal skiftes fjernvarmerør eller trækkes nye kabler i en gade.

I Heimdalsgade forventes beboerne at kunne gå på vandet i løbet af foråret 2017. Når det lille stykke fremtidsfortov er anlagt, skal det være med til at teste og videreudvikle Klimaflisens funktion, drift og design frem til 2018, hvor det er planen er være klar til markedet – og måske flere af Københavns mere end 700 kilometer fortove.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling