pixel

Københavnerne kvitterer med fødderne

Optælling: Nye pladser og promenader får dig til at gå mere rundt i byen – en meget københavnsk legeplads slår alt i øget tilstrømning.

fodgænger købmagergade

Hvis du går og føler, at der nu til dags er blevet mere crowdet på fortorvene på Frederiksborggade forbi Torvehallerne, så giver statistikken dig fuldstændig ret: Præcis 59% mere crowdet end i 2010, faktisk.

Og det er ikke kun udsigten til en bid brød, der får københavnerne ud at trave. Optællingerne i Københavns Kommunes nye bylivsregnskab viser, at byens indbyggerne i det hele taget går mere og mere, og at det særligt er i de områder, hvor der er bygget nye byrum, at fodfolket strømmer til.

For eksempel har den ommøblerede Vesterbro Passage, fra Rådhuspladsen forbi Tivoli til Bernstorffsgade, også fået 56% flere fodgængere som belønning for bredere fortove og bedre boulevardstemning.

Ifølge bylivsregnskabet er hele 43% af københavnerne ude og skridte byen af i længere end en time på en weekenddag – og er også til hverdag flittigere fodgængere end resten af landet. 13,31 daglige minutter svarende til 1,31 kilometer blev det typisk til i 2015, og det er godt 500 meter længere end gennemsnitsdanskeren.

Tårnlegepladsen slår Dronning Louises Bro

De nye optællinger afslører også, om Københavns nye pladser blot er til pynt, eller om folk også gider at være der. Og det er der statistisk belæg for, at de gider.

På eksempelvis Regnbuepladsen under Lurblæserne hang der på en gennemsnitlig sommerhverdag i 2013 17 mennesker pr. time. Efter ny granit og det nye navn hænger der i dag 45 mennesker i timen, en stigning på 165%.

Den kan udskædte Kalvebod Brygge stikke, hvor træpromenaden Kalvebod Bølge har sikret en stigning af folk der tager ophold på 173%. Overraskende for de færreste er de sekssporede fortorve på Dronning Louises Bro en endnu større succeshistorie med en stigning på hele 325% fra 2008 til 2015.

Over alle nye opholdssteder i byen stråler dog Tårnlegepladsen i Fælledparken. Efter at legehus-kopier af Københavns tårne er rykket ind er københavnerne rykket med i hobetal og er nu næsten fem gange så mange som før – stigningen er på 427% siden 2010.

 

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

For kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling