pixel

Fra leg til zen: Nu kommer KU.BE

Efter over fem års venten er Frederiksbergs nye store og skæve kultur- og bevægelseshus snart klar.

kube flintholm

Fakta

KU.BE

Dirch Passers Allé 4, Frederiksberg

Et kultur- og bevægelseshus på 4.400 m2 med tilhørende have på 4.500 m2.

Tegnet af det dansk/hollandske tegnestue-team ADEPT og MVRDV.

Første etape af et projekt til 180 mio. kroner, finansieret af Realdania, Lokale- og Anlægsfonden og Frederiksberg Kommune.

Åbner i 2016.

Der var engang, hvor kulturhuse var forbudt område for leg og løb. Og hvor pedellens vigtigste job var at smide larmende børn ud. På det ellers så pæne Frederiksberg har man gjort op med den forståelse og byder til næste år indenfor i et splinternyt kulturhus, hvor brugernes bevægelse og udfoldelse er hele pointen.

Et boldkast fra Flintholm Station har der været reserveret plads til ambitiøse KU.BE (kort for Kultur- og Bevægelseshus) siden 2009. Men først sidste sommer gik byggeriet endelig i gang, og nu har der også været rejsegilde på Dirch Passers Allé, med kurs mod en åbning af de 4.400 multifunktionelle kvadratmeter i 2016.

De fire etager bliver delt op i seks zoner med hver sit tema, fra legezone til zenzone. Og i Frederiksberg Kommune er man ikke i tvivl om, at det store nye hus komme til at skille sig ud:

»KU.BE bliver et flagskib, der giver en ekstra dimension til Frederiksbergs rige kulturliv, og som vil profilere kommunen,« siger viceborgmester Morten Jung, formand for kultur- og fritidsudvalget.

 

Drop trappen for klatrelandskabet

På mange måder kan den kommende indretning af KU.BE lede tankerne hen på en forvokset udgave af Tivolis forlystelse Skærsilden, med sine mange forskelligartede muligheder for fysisk og kulturel stimulering af frederiksbergerne.

Huset kommer også til at tilbyde traditionelle borgertilbud som for eksempel bibliotek og udstillingslokaler, men generelt er bygningen ude på at udfordre den rumlige forståelse og rykke aktiviteterne ud af lukkede lokaler. Trapperne er således også til at opholde sig på, og vil man bevæge sig mellem etagerne kan man i stedet vælge at gøre det via et særligt klatrelandskab.

I stueetagen vil du kunne finde cafeområde, lounge og en indendørs legebakke. På førstesalen indrettes perfomance-sal med en mobiltribune til 270 tilskuere. Der bliver plads til fordybelse i tankezonen på anden sal, mens du øverst på tredje blandt andet kan løbe om kap med dine medborgere på en indendørs løbebane.

 

Have med urbant gardin

Udformningen af KU.BE er resultatet af et arkitektonisk samarbejde mellem danske ADEPT og hollandske MVRDV, kendte for den bueformede Market Hall i Rotterdam. I Flintholm hører der en 4.500 m2 stor kuperet landskabshave med, der ligesom huset vil lægge op til fysisk udfoldelse. Hele haven bliver omkranset af et såkaldt urbant gardin; en indhegning som vil kunne anvendes til kunstprojekter, lysinstallationer, performance og selvfølgelig fysiske aktiviteter.

»Vi ser gardinet som en væsentlig del af, hvordan huset henvender sig til lokalområdet, og på den måde kan man sige, at brugeroplevelsen af KU.BE starter allerede, når man møder gardinet,« forklarer partner i ADEPT Martin Krogh.

 

Emner

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling