pixel

Byens nye skybrudspark står klar

Lidt flottere, mere varieret og ikke mindst vandholdende: Nordvests nye parkkile løfter mange opgaver på én gang.

grønningen, park, nordvest

Indtil for nylig var Grønningen og Bispeparken to lidt kedelige græsplæner i Nordvest, der blev delt over på midten af Tuborgvej.

Som en lang kile skar plænerne tværs igennem gule murstensbyggerier og forbandt Grundtvigskirken i nord med Tagensbo Skole i syd.

Tungt trafikerede Tuborgvej drøner stadig gennem parken, men efter en gennemgribende renovering er det meste ellers nu forandret herude.

Tager vandmasserne

Det lange parkområde har fået en opgradering og er nu i stand til at opmagasinere og tilbageholde 3.000 m3 regnvand.

Området er et af Københavns højestliggende, og ved midlertidigt at "holde på vandet" oppe i højderne, kan man aflaste de lavere liggende dele af byen, når der er skybrud, og kloakkerne derfor har svært ved at følge med og få vandet ledt væk fra byens overflade.

Til at holde på vandet har de før så flade græsplæner fået nye lavninger, der både kan hjælpe med at holde veje og kældre tørre — og som i tilgift bidrager med et mere varieret landskab lige her midt i boligkvarteret.

Det nye bakketerræn har samtidig fået en stribe træer, vilde urter og blomster, ny belysning og slyngede stier med gul klinkebelægning, der skal matche både kvarterets farvekode og en ny frugt- og bærhave.

Er der liv og aktivitet i dele af parken, når mørket falder på, stiger lampernes lysintensitet automatisk, mens de dæmper sig til en varm glød, hvis der ikke sker så meget.

Til området har billedkunstneren Kerstin Bergendal desuden skabt en række kunstværker i træ i samarbejde med beboerne.

Alt sammen er det elementer, der skal gøre en gåtur eller et møde med en nabo til en noget mere spændende oplevelse end før, hvor der trods det grønne græs var relativt få i kvarteret, der tog ophold i området.

Mere liv og fællesskab

Naboerne har da også været tæt involveret i planlægningen af parken, og fra start var ønsket at skabe plads til flere sociale aktiviteter i det grønne område og på de mange små, nye pladser, der er opstået.

Foruden de mange beboere i området skal også eleverne fra Tagensbo Skole få gavn af det nye parkanlæg.

Sammen med andre nyere byrumsprojekter i Nordvest er håbet desuden, at parken kan bidrage til at øge den sociale sammenhængskraft i kvarteret.

Nordvest har gennem årene været et sted, der af mange blev oplevet som mindre trygt end resten af byen. Men de senere år er nye typer af byliv begyndt at blomstre sig i "Nordlædervest" — blandt andet i form af mange nye spisesteder og kreative erhverv. 

Området har også har fået en stribe fysiske opgraderinger — blandt andet nye gavlmalerier på Rentemestervej, en ny plads ved Smedetoften, den nye genvej til Mimersparken, modernisering af skoler, den efterhånden "gamle" Nordvestparken ved Hulgårdsplads og et kommende byrum ved Nørrebro Station, der dog lader vente på sig.

Nordvests nye park indvies officielt lørdag den 31. august.

København får i disse år flere og flere af de såkaldte "skybrudsparker" — grønne områder der specifikt udformes, så de også midlertidigt kan opmagasinere vand og aflaste byens kloakker.  

Parkerne er del af et større arbejde med at skybrudssikre København — et arbejde som også omfatter nye vandledninger og -tunneller og som blev indledt med en stor, samlet plan i 2012, året efter det store skybrud i 2011, som forårsagede skader for omkring 5 milliarder kroner. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

finn.breddam

Ind til videre en af de mest positive konsekvenser af klimakrisen: "skybrudsparker".

Kreativ byfornyelse i menneskelig skala.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Vesterbro
Godsbaneterrænet omdannet til Vesterbros nye grønne hjerte.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling