pixel

Old School: Israels Plads' Historie

Fra voldgrav til vinbar, vandskulptur og friske fisk

Israels Plads 1930

Du kender den som Israels Plads, men de første 100 år af dens eksistens hed den noget helt andet. 

I dag kender du den også som et sted, du kan købe briocher og sushi, men i årtier var det mere prosaiske sager fra Amagers muld, du kunne tage med hjem fra et besøg.

Tag med til Københavns største plads (ja, den er større end Kongens Nytorv, når man regner begge sider af Vendersgade med). 

Før 1867

Frem til 1867 ligger det, der i dag er Israels Plads, under flere meter vand. Det er nemlig her, voldgraven foran Københavns fæstningsanlæg er.

De sidste rester af den finder man i dag i Ørstedparken lige ved siden af. Porten gennem volden og ind til byen, Nørreport, ligger der hvor Frederiksborggade løber i dag.

1867

I 1850’erne starter man på at fjerne de gamle volde. Da man med moderne kanoner og raketter alligevel kan skyde over dem, har de mistet det meste af deres betydning som fæstning omkring byen.

I 1867 ryger den del der ligger ved Nørre Voldgade. Området uden for Nørreport anlægges i fransk palæstil, og en plads tænkes fra starten ind i planen for området. I de følgende år tager pladsen form.

1889 

I tidligere tider foregik byens handel med frugt og grønt på bl.a. Amagertorv og ved Børsen. Men i 1868 bliver det hele samlet på Christianshavns Torv.

Torvet bliver dog hurtigt for lille til den ekspanderende by, og i 1889 rykker alle gartnerne til det nye torv ved Nørreport. Grønttortvet bliver fremtidens Israels Plads nu kaldt.

1912

Der er fuld gang i den på Grønttorvet. Både grossister og private kommer her for at købe grøntsager, og det syder af liv fra torvet åbner klokken fem om morgenen.

De første gartnere dukker dog op allerede ved tre-tiden for at få en god plads, og de laver et farligt spektakel. Efter flere år med forstyrret nattesøvn for de lokale, bliver der i 1912 indført faste stadepladser.

1958

I 1958 er også Grønttorvet blevet for småt til den livlige handel, og beliggenheden midt i byen er et problem for de mange grossister der skal transportere store mængder ad smalle gader.

Derfor rykker grønthandlerne til Valby, og hele det gamle Grønttorvet bliver lavet om til parkeringsplads. Kun på et lille område mod Frederiksborggade fortsætter grøntsalg til private.

1968

Det er 25-året for jødeforfølgelserne under besættelsen af Danmark. Grønttorvet omdøbes til Israels Plads samtidig med at en plads i Jerusalem døbes Danmarks Plads.

Samme år er der gang i byggeriet af en parkeringskælder under pladsen. I 1970 er de fleste biler væk, og en boldplads står færdig.

2007

Israels Plads er stort set uændret siden 1970. Men nu fjernes pladsens tankstation i forventning om en snarlig genkomst for madhandel på pladsen.

Allerede i 1980 udarbejdede arkitekten Flemming Hertz et forslag til nye torvehaller på Israels Plads, men dengang blev de ikke til noget.

Også i andet forsøg er planerne flere gange ved at blive opgivet, og i årevis går snakken frem og tilbage.

Netop som alle tror, at man langt om længe er ved at være klar, går investoren konkurs. Men i 2009 er en ny investor på plads, og så kan byggeriet endelig gå i gang.

Idémanden Hans Peter Hagens sagde ved den lejlighed til Magasinet KBH: 

"En torveplads er ikke et eksklusivt sted, og meningen er helt klart at stedet skal være for alle. Der skal være plads til både halal-slagteren og den kinesiske købmand."

Torvehallerne åbner i 2011 og har i dag godt 60 stader. 

2014

Med de nye torvehaller ser den anden halvdel af Israels Plads — boldbanen — pludselig ekstra træt ud. 

Oprindeligt skulle denne del af pladsen også have fremstået nyrenoveret i 2011, men uoverensstemmelser mellem Københavns Kommune og ejeren af P-anlægget under Israels Plads forsinker renoveringsarbejdet i tre år.

I 2014 er også denne side af Vendersgade dog istandsat med nye boldbaner. Der går dog lige et år mere, før de sidste detaljer er på plads, blandt andet den vandskulptur der vokser ind i Ørstedparken lige ved siden af Israels Plads. 

2020

I 2020 bliver yderligere nogle detaljer på Israels Plads renoveret.

Begge pladsens halvdele blev redesignet i 10'erne, men Rømersgade og Linnésgade — der løber langs Torvehallerne og videre ned til Gothersgade — er i dag mest af alt brugt til parkering og har en yderst sparsom beplantning.

Ved årets slutning vil 32 P-pladser være nedlagt og 15 nye træer plantet i deres sted. Der vil også blive lavet bredere fortove med mulighed for udeservering.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling