pixel

(Flere) skrånende boligtage på vej

På et gadehjørne i Nordvest vil 19 nye lejligheder snart flette sig ind — og skubbe yderligere til en trend med skrånende tage.

brofogedvej, bolig, tegning

Vi befinder os midt i kvarteret mellem Frederiksundsvej og Frederiksborgsvej — et område, der nærmest er definationen på det klassiske Nordvest.

Kvarteret er karakteriseret af stor variation i husenes arkitektur og en generel fornemmelse af at alt er selvgroet uden en større masterplan.

Her finder man gamle fabriksbygninger, små etageejendomme, tomme, tilgroede byggegrunde og helt nyopførte boliger med store glaspartier, der altsammen giver et uforudsigeligt og varieret kvarter at gå på opdagelse i.

Teglfacade med krumspring

Lige her på Brofogedvej er et tre-etagers, 1.700 m2 boligprojekt med 19 lejligheder godt på vej op af jorden.

Det er tegnestuen Nordic Office of Architecture, der har tegnet byggeriet, som fletter sig ind i gadens brogede karakter med et formsprog, der både er anderledes end naboernes og så småt ved at blive velkendt i byen.

Mod gaden får byggeriet en facade i skærmtegl — et element, der ikke pryder nabobygningerne, men som på en måde passer perfekt ind i denne del af byen ved ikke at passe perfekt ind.

Samtidig tilpasser bygningen sig ved undervejs at slå flere knæk i facaden for at flugte med det skæve hjørne, som Brofogedvej slår her —  lige ved siden af en ældre etageejendom fra århundredeskiftet med eftermonterede altaner på gavlen med kig mod byggepladsen.

Netop områdets vilde variationer forsøger man nu fra politisk side at sikre for fremtiden, så det hele ikke ender i rationel og retlinet arkitektur. 

Til kamp mod de flade tage

Også husets øverste etage tager sig nogle geometriske friheder. Her finder man en stejlt skrånende taghældning, der ligeledes slår et lille knæk mod hjørnet.

Mens mange tegnestuer stadig sværger til det helt flade tag, når der skal bygges nyt, er nye byggerier med anderledes taghældninger en tendens vi er begyndt at se flere eksempler på i København.

Mest notabelt er det på Papirøen, hvor de skrå tagflader udgør en stor del af bygningshøjden og giver husene deres karakteristiske Toblerone-look.

Men også på Kong Georgs Vej på Frederiksberg, på Åboulevarden og tilbage i Nordvest på Lygten — for blot at nævne et par få — ser vi i disse år eksempler på, at de flade tage får konkurrence på byggefronten af mere skæve og stejle, skrånende tagflader.

Til dels, i hvert fald. De skrånende tagetager slutter også i en horisontal flade allerøverst, så et regulært comeback til saddeltaget er der ikke tale om.

Afhængigt af temperament kan man mene, at hybriden passer bedre ind i en storby fuld af ældre saddeltage, end de mange nyere og helt flade tage gør.

Byggeriet på Brofogedevej begyndte sidste sommer, og de første beboere kan regne med at slæbe flyttekasserne ind denne januar.

Baf opførelsen står Juhl-Sørensens Ejendomsselskab. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling