pixel

Ta’ på Ø-hopning i Ørestad

Den brede kanal under Ørestads metrohøjbane får fem flade øer til leg, ophold – og haletudsejagt.

kbh magasin

Fakta

De 5 Øer

Fem forskelligartede aktivitets-øer skal anlægges i kanalen langs med Ørestad Boulevard.

De er udtænkt af teamet Elena Rojas, Klaus Rasmussen og Anna Bisgaard-Nøhr.

By og Havn har sat 5 millioner kroner af til øerne, der efter planen skal bygges i etaper mellem 2012-2014.

På den lange, lige strækning mellem Bella Center og Ørestad Gymnasium går tingene stærkt. Bilerne drøner af sted på Ørestad Boulevard, mens vinden suser langs den utrættelige metro foroven. Men nu kommer der snart en grund til at sætte farten ned – også selvom du ikke bor i VM-bjerget, eller skal på kongres i Bella Center.

Sivegaden, som kanalstrækningen hedder i daglig tale, får nemlig fem runde kanaløer, som skal sætte gang i det længe ventede ørestad’ske gadeliv.

Pæleøer med vandhaver De fem øer kommer til at ligge spredt med jævne mellemrum på den 1.350 meter lange strækning. Som en stærk kontrast til de omkringliggende betonpiller og firkantede glas- og stålbygninger skal øerne bygges af træ og i organiske runde og ovale former – på pæle i kanalvandet.

Hver ø får hver sit tema, og plads til vidt forskellige aktiviteter. For eksempel bliver den første af de fem øer, den nordligste klos op ad Københavns Energis hovedsæde, en kultur-ø. Her får træ-øen et tårn, der skal lokke nysgerrige til, en plakatsøjle, hvor områdets aktiviteter opslås, og en stor lysinstallation formet som tynde siv, der vajer i vinden.

visualisering_3.png

Den næste ø – lige ved Bella Center Station – bliver en lege-ø. Her skal der være hoppesten til balancelege, siddekanter, hvor man kan stikke tæerne i vandet, og masser af vandblomster og siv. Senere i byggefasen skal der efter planen også komme en interaktiv lys- og lydinstallation og et lille kaffehus.

5_oeer.jpg

Haletudser og flydende bier Det store, farverige stålbjerg VM-Bjerget får naboudsigt til masser af urban natur. Den tredje ø, lige ved bjergets nordlige spids, får nemlig både små side-øer med bistader og en såkaldt tudse-Ø, hvor skruptudser i følge forslaget skal yngle, så fiskenetsudstyrede småbørn kan indfange tudsernes afkom.

Øen gør det også muligt at krydse over på den anden side af kanalen, hvor et uudnyttet græsareal skal udstyres med stribevis af stangtennisspil.

visualisering_4.png

Ø nummer fire skal fungere som en scene til opførsel af miniforestillinger – og så skal der opføres et ishus, som om vinteren kan bruges til skøjteudlejning.

Den femte og sidste ø er en undervisnings-ø og skal kunne bruges som en slags udendørs klasselokale.

visualisering_5.png

Ikke som de andre arkitektkonkurrencer Når der afholdes arkitektkonkurrencer i Ørestaden er det som oftest en kendt, veletableret tegnestue som løber af sted med sejren. Men sådan har det ikke været denne gang.

Forslaget 'De 5 øer' er tegnet af arkitekterne Elena Rojas og Klaus Rasmussen i samarbejde med cand. mag. i visuel kultur Anna Bisgaard-Nøhr. Og det er ikke tilfældigt. Konkurrenceudskriverne valgte nemlig at udskrive konkurrencen med en meget kort tidsfrist, i håbet om at tiltrække nye spillere på banen – ikke kun de etablerede arkitekter.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling