pixel

Endelig byggestart på Vanløses 'små højhuse'?

Det har flere gange været nærved-og-næsten for projekt fremlagt i 2012 — men nu er det meget tæt på et 'go' i Vanløse.

Vanløse station, v360, BE Arkitekter

Sidste år kunne vi på Magasinet KBH fortælle, at investoren bag projektet v360 i Vanløse havde meddelt, at projektet inden længe kunne kunne gå i gang — faktisk kunne byggeriet begynde allerede inden årsskiftet. 

Men den optimistiske udmelding kom endnu engang til ikke at holde vand. Ingen nye højhuse er på vej op endnu. 

Nu er der dog fornyet politisk fokus på projektet, der i mere end ti år har ligget hen som en tom byggegrund ved siden af Vanløse Station.

På et møde i næste uge skal politikene i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg nemlig tage stilling til, om der kan gives tre "små" dispensationer fra den eksisterende lokalplan for området, så et kommende byggeri af tårnene endelig kan gå i gang.

Lokalplanen var allerede så godt som fintunet til projektet, men da projektets oprindelige form har ændret sig en smule, skal tre små detaljer godkendes, før det kan gennemføres: 

Husets placering på grunden er flyttet en anelse, et nyt elevatortårn er kommet til, og et træ skal fældes.

Skal man kunne gå videre til en egentlig byggetilladelse, skal disse tre ting have dispensation i lokalplanen, hvilket politikerne altså mandag skal vælge, om de vil give.

Skybaren, der forsvandt

Projektet omfatter to højere huse på 8 og 11 etager på henholdsvis 30 og 40 meters højde. Tårnene rejser sig fra en fælles base på to etager med en offentlig tilgængelig plads på taget. Byggeriet får en firkantet form med mere organiske, afrundede hjørner og beklædes efter alt at dømme i for-patineret zink.

Dermed får byggeriet et patineret, metallisk udtryk, der kan sammenlignes med en del nybyggeri i København, heriblandt Arkitemas Kobbertårn på Amerika Plads, Lundgaard & Tranberg Arkitekters Axel Towers og C.F. Møller Architects Mærsk Tårnet.

Det er den lokale Vanløse-tegnestue BE Arkitekter, der har tegnet byggeriet.

Nederst i stueetagen får Vanløse-borgere glæde af nye dagligvarebutikker, fitness og café, mens nye kontorer får plads på 2. sal. Herfra og op bliver der hotellejligheder, før en restaurant med udsigt runder værket af.

Navnet V360 refererede i første omgang til, at den planlagte restaurant og bar på toppen skulle være roterende. Den idé blev dog droppet i senere planer efter brandmyndighederne udtrykte bekymring for konstruktionen.

Helt snydt for udsigt bliver man dog ikke, da øverste etage stadig bliver rigelig glasdækket. Er man ikke drikkende eller spisende kunde, må man dog formentlig tage sig til takke med udsigten fra anden sal på podiummets terrasse mellem de to tårne.

Hele komplekset får plads til 20.000 m2 kontorer, restauranter og op til 80 hotellejligheder.

Ét årtis tovtrækkeri

Det sker relativt sjældent, at et planlagt, uopført byggeri kan fejre ti års jubilæum uden at være gået i jorden, men for V360-tårnene sker det i år. 

Projektet blev præsenteret af byggematador og Vanløse-borger Flemming Fenger helt tilbage i 2012, og samme år lå den første lokalplan for området klar. 

Foruden V360-højhusene inkluderede planerne også projekterne Hjørnestenen og Galleri A. Galleri A blev siden overtaget af en ny investor, ændrede navn til Kronen Vanløse og blev rent faktisk bygget, mens boligerne i Hjørnestenen endnu lader vente på sig.

Efter flere års snak — og forskellige tegnestuer ind over projektet — blev en endelig byggeansøgning sendt afsted  i 2018. Siden satte corona en kæp i hjulet, og seneste melding fra Holberg Fenger Invest var altså mulig byggestart sidste år, som heller ikke blev til noget. 

Det bliver derfor spændende at se, om det er nu, det sker eller om der skal gå endnu et årti, før man fra 11. etage kan nyde en Cosmopolitan med udsigt over Vanløses pulserende villakvarterer.

Foreløbigt skal politikerne i Teknik- og Miljøudvalget altså godkende dispensationen, hvilket embedsmændene anbefaler dem at gøre. Går dén igennem, skal lokalplanen i en ny, offentlig høring. 

Skulle der dukke væsentlige kommentarer op her, skal planen på ny behandles af kommunen, før en endelig byggetilladelse kan gives til det kvart milliard dyre byggeri.

Men hvis høringen ikke kaster voldsomme protester af sig, kan man uden yderligere politisk involvering give en byggetilladelse — og gravkøerne kan endelig rulle til Vanløse. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling