pixel

Kæmpe vindemølle­park kan begynde at rejse sig

Københavns nye vindmøllepark slår Middelgrundens vindmøller med en faktor 6.

havvindmøllepark

Sidste år kunne vi fortælle, at den havde fået alle de nødvendige, statslige godkendelser.

Og nu har man også lokalt i Københavns Kommune givet den endelige, grønne tommelfinger op til etableringen af den store vindmøllepark Aflandshage.

Dermed står intet nu længere i vejen for, at HOFOR — Hovedstadens Forsyningsselskab — kan begynde at etablere de 26 nye havvindmøller, som fremover skal sende grøn strøm ind til København.

HOFOR regner med, at anlægsarbejdet i Øresund — små 10 kilometer syd for Amager — kan gå i gang i 2025, og at vindmøllerne kan være klar til fuld drift i 2026. Arbejdet inde på land vil starte op allerede til næste år.

To gange rådhustårnet

26 vindmøller lyder måske ikke af så meget, men der er tale om nogle meget store af slagsen. Oppe fra den øverste vingespids vil der være 220 meter nede til havet — svarende til godt og vel to gange rådhustårnet stablet ovenpå hinanden.

Til sammenligning er der fra møllerne i Middelgrundens Vindmøllepark — som man ofte har udsigt til, når man lander i lufthavnen — mindre end det halve.

Og hvor Middelgrundens 20 møller kan generere 40 MW — eller cirka 3% af Københavns elforbrug — så vil Aflandshages 26 kæmpemøller kunne producere hele seks gange så meget strøm: 300 MW.

Hvor hver mølle ved Middelgrundsfortet kan lave 2 MW strøm, så vil giganterne på Aflandshage hver sende 11 MW strøm ind til land, når forholdene er optimale.

Det er nok strøm til at dække 300.000 husstandes behov, og den nye vindmøllepark vil dermed fremover betydeligt påvirke det københavnske energibillede.

Også tæt ved Sverige

Aflandshage ligger stik syd for Kongelundsfortet på Amagers sydspids, men strømmen fra de nye møller vil blive ført til land via kabler, der vil gå i land lidt mod vest — ved Avedøreværket. Her kan strømmen kobles til det øvrige elnet og om tre år altså begynde at oplade de københavnske iPads og elbiler.

Både gadgets og transportmidler kan dog allerede nu se frem til endnu mere grøn strøm i stikkontakterne. Aflandshage er nemlig ikke det eneste projekt i Øresund, der er undervejs.

Indflyvningen til lufthavnen vil byde på endnu flere nye vindmøller, når også vindmølleparken Nordre Flint er blevet etableret.

Lige øst for Saltholm — og dermed tættere på Malmø end på København — vil HOFOR anlægge en lidt mindre vindmøllepark, der skal kunne generere strøm til 150.000 hustande.

I alt vil de to nye parker altså kunne levere el til næsten en halv million københavnske husstande. Det er faktisk flere, end der eksisterer i Københavns og Frederiksberg Kommune lagt sammen — dét tal lød på 379.000, sidst der blev regnet sammen.

Men også beboerne udenfor de to centrale hovedstadskommuner har naturligvis behov for strøm i køleskabet og varm kaffe om morgenen.

Det er usikkert, hvornår Nordre Flint vil slutte sig til Aflandshage og stå klar i Øresund. Sagen er endnu ikke afsluttet hos Energistyrelsen, men en åbning 1-2 år efter Aflandshage er nok ikke helt urealistisk.

Aflandshage bliver Danmarks 4. største vindmøllepark målt på antal MW. Kun to parker på Nordsøens åbne hav — og én ved Anholt — kan producere mere strøm. Ingen af dem har dog så store og kraftige turbiner, som Aflandshage vil få. Ved Ahholt skal der f.eks. hele 111 møller til at generere de 400 MW, som man kan levere til fastlandet her.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Walter Arnkov

Øhh de placeringer?

Er det ikke lig midt i fuglenes trækruter?

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling