pixel

Østerport må ikke tænkes opad

24 meter kontorhus med et hævet udsigtstorv er blokeret på hjørnet af Oslo Plads.

kbh magasin

På trods af både togstation, museum og hotel på Oslo Plads, kunne det åbne og forblæste trafikknudepunkt ved Østerport godt bruge et skud liv og glade dage.

Men det bliver ikke med det seks etagers kontorhus, inklusiv et indbygget torv i 1. sals højde, som ejeren af grunden på hjørnet til Folke Bernadottes Allé havde håbet.

Byens politikere vender tommelfingeren ned, fordi det 24 meter høje projekt ikke tager nok hensyn til de historiske naboer som stationsbygningen, Den Svenske Kirke og Kastellet.

oesterport_kontorhus_2.jpg

Sydvendt udsigtsplads

Op af Østerport Station ligger i dag en (i gadeplan) en-etages butiksbygning, og ejeren Abderdeen Asset Management ønsker sig at gøre en stor del af taget offentligt tilgængeligt ved at skabe et eleveret torv med læ fra fire-fem tilføjede kontoretager.

Et skitseforslag udtænkt af KHR Arkitekter, der også tegnede den oprindelige bygning fra 1980'erne, indholder en bred, sydvendt trappe op til den hævede plads med udsigt ud over Østre Anlæg, baneterrænet og byen.

Den op til 24 meter høje tilbygning fordeler sig på hver side af udsigtspladsen i to forskudte fløje med en mellembygning i glas, i alt 16.650 kvadratmeter til kontorer.

KHR Arkitekter er også hjernerne bag den forhøjelse, som Frederiksberg Centeret står over for.

oesterport_kontorhus_4.jpg

For dominerende

Grunden på hjørnet af Oslo Plads ligger akkurat uden for fredningslinjerne fra Kastellet og Østre Anlæg, men selvom de foreslåede seks etager i højden svarer til tårnene på stationsbygningen og Den Svenske Kirke på Folke Bernadottes Allé, tillader områdets lokalplan kun syv meter høje nybyggerier.

Og det bliver altså ikke lavet om til fordel for Abderdeen Asset Managements projekt. Allerede til den indledende behandling i Miljø- og Teknikudvalget i denne uge blev kontorhus og torv stemt ned af et meget bredt flertal.

"Det var for markant et byggeri at placere op af Østerport Station. Den karakteristiske stationsbygning forsvinder fuldstændigt," lyder det fra Jakob Næsager (K) i Østerbro Avis, hvor også Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) begrunder sit nej med et manglende hensyn til omgivelserne.

oesterport_kontor_3.jpg

Sæt lid til Den Frie

Imens Abderdeen Asset Management er gået i tænkeboks over, om de vil prøve igen med et mindre dominerende kontorhus, er den politiske modstand mod udvidelser i højden på Oslo Plads også dårligt nyt for genboen Hotel Østerport. Hotellet i to plan er til salg, inklusive et forslag om at udvide med otte til ti etager.

Forhåbninger om mere ustresset byliv ved Østerport, der i 2018 også får en metrostation, knytter sig således nu til Den Frie Udstillingsbygnings restaureringsplaner. I 2014 åbner kunstmuseet udeservering og en ny tilbygning – en underetage, vel at mærke.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling