pixel

Amager Centret ind i kampen

En af outsiderne blandt byens shoppingcentre skal udvides og moderniseres for næsten en halv milliard kroner.

amager centret plh arkitekter

Trods metroens komme og senest en fillial af Holm's Bager er det aldrig rigtig lykkedes Amager Centret at slippe af med sit noget trøstesløse rygte.

Københavnerforfatteren Tomas Lagermand Lundmes ungdomsberetninger om hvordan centeret var stand-in for de tvivlsomme dele af Vestberlin, han og vennerne drømte om i de punkede firsere, er måske ikke længere en helt rimelig reference. Men trods renoveringer med jævne mellemrum gennem tiden fremstår det 41 år gamle butikscenter mellem Amagerbrogade og Holmbladsgade stadig ret træt, slidt og tillukket.

Men nu skal det være anderledes. Ifølge Amager Bladet er centerets ejere fra pensionsselskabet Danica klar til at gå igang med at modernisere, ombygge og udvide for 400 mio. kroner.

En indledende ommøblering af parkeringshuset i dette efterår frigør op mod 3.000 kvadratmeter, så der bliver plads til 20-30 nye butikker. Renoveringen af selve shoppingcenteret starter inden foråret 2017 og forventes at strække sig over tre år, fortæller lokalavisen.

Amager Centret er i dag fuldt udlejet med i alt 70 butikker, 9 spisesteder og 4,5 mio. kunder om året.

Fortiden frem i nutiden

Moderniseringen skal åbne op og gøre centeret til et egentligt centrum for bydelen, i bedre samspil med placeringen lige ved Amagerbro Metrostation. Med inspiration fra Brandts Klædefabrik i Odense indebærer det blandt andet et make-over af gårdhaven, så den bliver en naturlig rekreativ mulighed i området (naturligvis med masser af mere udeservering).

Det meste af Amager Centret er endnu ældre end det ser ud, for butikkerne flyttede i 1975 ind i det kompleks af sammenbyggede fabriksbygninger fra forskellige tider, hvor rebslagervirksomheden Jakob Holm & Sønner siden starten af 1800-tallet havde ligget – deraf i øvrigt adressen Reberbanegade.

Hovedbygningen er fra 1950'erne, og det overordnede greb for den udvendige smukseringen er at skrælle ind til den oprindelige arkitektur og male facaden hvid for at opnå en mere klassisk og stilfuld fremtoning a la de gode gamle dages stormagasiner.

Oprustning i storcenterland

Opgraderingen af Amager Centret kommer i lige linje af en hel række investeringer i hovedstadens storcentre de seneste år, mens de københavnere, der foretrækker at shoppe på gadeplan, kun kan se bekymret til:

I 2015 fik Field's en biograf-tilbygning og Frederiksberg Centret to ekstra etager. I 2017 åbner Vanløses nye center Kronen med et helt boligkvarter ovenpå sig, og så pønser ellers nyligt moderniserede Fisketorvet også på at pakke sig ind i et bykvarter med hoteller og flere butikker i tide til når metroen kommer i 2023.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling