pixel

Amager Centret ind i kampen

En af outsiderne blandt byens shoppingcentre skal udvides og moderniseres for næsten en halv milliard kroner.

amager centret plh arkitekter

Trods metroens komme og senest en fillial af Holm's Bager er det aldrig rigtig lykkedes Amager Centret at slippe af med sit noget trøstesløse rygte.

Københavnerforfatteren Tomas Lagermand Lundmes ungdomsberetninger om hvordan centeret var stand-in for de tvivlsomme dele af Vestberlin, han og vennerne drømte om i de punkede firsere, er måske ikke længere en helt rimelig reference. Men trods renoveringer med jævne mellemrum gennem tiden fremstår det 41 år gamle butikscenter mellem Amagerbrogade og Holmbladsgade stadig ret træt, slidt og tillukket.

Men nu skal det være anderledes. Ifølge Amager Bladet er centerets ejere fra pensionsselskabet Danica klar til at gå igang med at modernisere, ombygge og udvide for 400 mio. kroner.

En indledende ommøblering af parkeringshuset i dette efterår frigør op mod 3.000 kvadratmeter, så der bliver plads til 20-30 nye butikker. Renoveringen af selve shoppingcenteret starter inden foråret 2017 og forventes at strække sig over tre år, fortæller lokalavisen.

Amager Centret er i dag fuldt udlejet med i alt 70 butikker, 9 spisesteder og 4,5 mio. kunder om året.

Kort
Amager Centret

Fortiden frem i nutiden

Moderniseringen skal åbne op og gøre centeret til et egentligt centrum for bydelen, i bedre samspil med placeringen lige ved Amagerbro Metrostation. Med inspiration fra Brandts Klædefabrik i Odense indebærer det blandt andet et make-over af gårdhaven, så den bliver en naturlig rekreativ mulighed i området (naturligvis med masser af mere udeservering).

Det meste af Amager Centret er endnu ældre end det ser ud, for butikkerne flyttede i 1975 ind i det kompleks af sammenbyggede fabriksbygninger fra forskellige tider, hvor rebslagervirksomheden Jakob Holm & Sønner siden starten af 1800-tallet havde ligget – deraf i øvrigt adressen Reberbanegade.

Hovedbygningen er fra 1950'erne, og det overordnede greb for den udvendige smukseringen er at skrælle ind til den oprindelige arkitektur og male facaden hvid for at opnå en mere klassisk og stilfuld fremtoning a la de gode gamle dages stormagasiner.

Oprustning i storcenterland

Opgraderingen af Amager Centret kommer i lige linje af en hel række investeringer i hovedstadens storcentre de seneste år, mens de københavnere, der foretrækker at shoppe på gadeplan, kun kan se bekymret til:

I 2015 fik Field's en biograf-tilbygning og Frederiksberg Centret to ekstra etager. I 2017 åbner Vanløses nye center Kronen med et helt boligkvarter ovenpå sig, og så pønser ellers nyligt moderniserede Fisketorvet også på at pakke sig ind i et bykvarter med hoteller og flere butikker i tide til når metroen kommer i 2023.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Indre By
København er en hård by med få træer, mente arkitekten bag Blox. Hun har en vision om, at der skal vokse '1.000 træer' ved siden af den udskældte bygning.

seneste
byens rum