pixel

Carlsberg Byens sidste højhus præsenteret

Med nedrivningen af Carlsberg Siloen fra 1961 blev banen kridtet for opførslen af Carlsberg Byens niende og sidste højhus.

Carlsberg Byen, Dorte Mandrup, Elefantporten

Planerne om en ny Carlsberg Byen var længe undervejs, men siden øllet rykkede ud, er det gået stærkt på den gamle industrigrund mellem Vesterbro, Valby og Frederiksberg.

Nu er man nået til det sidste af de i alt ni højhuse i det nye kvarter.

80 meter højhus erstatter 88 meter højhus

Det 80 meter høje Beckmanns Tårn — og den tilhørende karré Vilhelm Hus — vil blive opført på en meget central grund i kvarteret langs Ny Carlsberg Vej.

Her stod der indtil tidligere i år et otte meter højere højhus: Carlsberg Siloen.

Det grå kontortårn med det karakteristiske røde Carlsberg-skilt på toppen blev oprindeligt opført som maltsilo i 1961, men fungerede siden en ombygning i 1997 som hovedkontor for bryggerikoncernen — indtil det altså i år blev pillet ned for at give plads til nyt.

Det nye byggeri, der overtager pladsen, kommer i alt til at indeholde 196 boliger med kontorer på de nederste fem etager og butikker og caféer i stueplan ud mod Købkes Plads.

I midten af det hele får de kommende beboerer glæde af Carlsberg Byens største gårdrum, som også forbipasserende får lov at luske rundt i.

Inspireret af "det gode bygningshåndværk"

Både Beckmanns Tårn og Vilhelm Hus er tegnet af Dorte Mandrups tegnestue med Opland som landskabsarkitekter.

Dorte Mandrup har allerede sat sit præg på kvarteret med ombygningen af den fredede Mineralvandsfabrikken fra 1927 til boliger — og med det nye nabohus Mineralvandshuset.

Ifølge Lise Gandrup Jørgensen, partner og projektdirektør hos Dorte Mandrup, er Carlsberg Byen "et skatkammer af referencer, der især peger tilbage på ærlige, robuste materialer og det gode bygningshåndværk," hvilket skulle gå igen i udformningen af den nye karré og højhus.

Derfor trækker byggeriet ifølge tegnestuen med sin røde teglfacade med relieffer visuelt på elementer fra flere af Carlsberg Byens historiske bygninger som Dipylon Hus, Elefantporten og De Hængende Haver — og, kunne man måske tilføje, den firkantede, høje form fra Carlsberg Siloen, der lå her før.

Som med andre huse, pladser og veje i Carlsberg Byen er det et par prominente skikkelser fra områdets historie, der har lagt navn til byggeriet, nemlig murermester S.P. Beckmann og arkitekt Vilhelm Dahlerup — makkerparret, der står bag Carlsberg Byens 56 meter høje 'Den Snoede Skorsten' opført i år 1900.

Byggeriet ventes at gå i gang omkring årsskiftet med forventet indflytning i 2024.

Sammen med Carls Tårn og Høffdings Tårn — begge offentliggjort tidligere på året — markerer Beckmanns Tårn og Vilhelms Hus de sidste manglende brikker i Carlsberg Byen.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling