pixel

Tre nye boligøer fuldender Sydhavnens udvikling

Det sidste af Sydhavnens udviklings­områder skal bebygges med erhverv og omkring 1.000 nye boliger.

Enghave Brygge Syd

Det tog et par år, men nu er det endelig afgjort, hvad der skal ske med det sidste af Sydhavnens ubebyggede områder.

I denne uge blev det offentliggjort, at pensionsselskabet AP Pension har vundet udbuddet om at udvikle Enghave Brygge Syd med omkring 1.000 nye boliger fordelt på cirka 97.000 etagemeter.

Dermed kan naboerne i Sydhavnens gamle såvel som nye kvarterer endelig se frem til en ende på mere end to årtiers næsten konstant byggeaktivitet i den tidligere industrihavn.

Tre boligøer plus det løse

Ved Enghave Brygge Syd planlægger pensionsselskabets datterselskab — AP Ejendomme — at udgrave i alt tre kanalomkransede boligøer ud mod havneløbet. Øerne skal bebygges med ejer- og lejeboligejendomme tegnet af fire af landets bedst kendte arkitektvirksomheder: Cobe, Jaja, Vandkunsten og Dorte Mandrup.

Bebyggelsesplanen for de tre øer stammer helt tilbage fra 2014 og indeholder flere af de U-formede karréer, der har åbningen vendt ud mod havneløbet og som der findes flere af i den del af Enghave Brygge, der allerede er blevet bebygget.

Skal man tro de tegninger, som AP Ejendomme har offentliggjort, vil hver karré få sit eget arkitektoniske udtryk.

Inde på ‘fastlandet’ i området op til den planlagte Kraftværkspark bag H.C. Ørstedsværket skal der blandt andet opføres almene boliger og en børneinstitution, som Vandkunsten skal slå stregerne til. De almene boliger skal ifølge AP Ejendomme opføres som en del af byggeprojektets første etape.

På nabogrunden til boligbyggeriet The Residence CPH — ud mod kanalen Frederiksholmsløbet — skal der desuden udgraves til en fjerde kunstig ø, hvor der primært vil blive opført byggeri til erhverv.

Cocktail af arkitekter

Udover de fire arkitektvirksomheder er også de rådgivende ingeniører og arkitekter hos Sweco en del af projektet.

Med denne cocktail af forskellige samarbejdspartnere forsøger AP Ejendomme tilsyneladende at imødegå en udbredt kritik af meget store udviklingsprojekter som dette — nemlig at arkitekturen ofte bliver meget ensartet og monoton.

Ligesom i andre af de nye boligkvarterer i Sydhavnen lover AP Ejendomme nærhed til vandet med kunstige kanaler og badezoner, ligesom der oppe på land vil blive anlagt grønne og rekreative områder, som lokalplanen foreskriver.

Styr på infrastrukturen

Infrastrukturen er der allerede styr på. I den sydlige ende af området fører Alfred Nobels Bro over Frederiksholmsløbet til Teglholmen, hvor mange børn fra Enghave Brygge Syd formentlig kommer til at gå i skole. Og ved det færdigbyggede boligområde Engholmene mod nord er det trods en del kontroverser fortsat planen at anlægge en ny fodgænger- og cykelbro til Islands Brygge på den anden side af havneløbet.

Derudover får Enghave Brygge sin helt egen metrostation, når anden etape af metrolinje M4 åbner 22. juni. En metrostation, der altså i første omgang kommer til at ligge midt i et ubebygget område.

Langvarig proces

Udviklingen af Enghave Brygge Syd blev oprindelig sendt i udbud af By & Havn tilbage i foråret 2022. Det viste sig dog sværere end som så at få købere til at bide på krogen, og i juni sidste år kunne vi her på Magasinet KBH rapportere, at salgsprocessen tilsyneladende stod stille ifølge By & Havns salgsdirektør blandt andet på grund af inflationen og den deraf følgende ustabilitet på ejendomsmarkedet.

Men nu er det altså lykkedes, og står det til AP Ejendommes administrerende direktør Peter Olsson, skal vi ikke vente ret længe på, at de første nybyggerier begynder at skyde i vejret på i den sydlige del af Enghave Brygge.

Til Berlingske siger han, at man håber at kunne gå i gang med at bygge allerede i første halvdel af 2025, så de første boliger i det nye kvarter er klar til indflytning allerede i 2027.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

søren lütken
Det er faktisk ikke helt korrekt, at dette er det sidste område i Sydhavnen, der ikke er sat på skinner. Vi venter fortsat på byggeriet omkring 'Grønningen' bag TDCs bygning langs Vasbygade - jf lokalplan 310.4. Det er fortsat en stor parkeringsplads og sorteringshal for Postnord. Det ville være dejligt at få det hjørne sat på skinner også.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling