pixel

Fyrreskov på 18. sal

Et højhus med ungdomsboliger og træer på toppen skal være blikfang for boligbydelen Grønttorvet i Valby.

Grønttorvet er stadig blandt Københavns mindre profilerede nye byudviklingsområder, men Grønttårnet ligner et af den slags byggerier, der kan hive fremtidens Valby ud af skyggen fra Carlsberg og Nordhavn.

Kort
Grønttårnet

Penthouseetagen på det 18 etager høje ungdomsboligtårn bliver nemlig uden tag, så en samling fyrretræer istedet kan række op over murene og give højhuset en krone af grønne trækroner.

Byens højest voksende træer i den spektakulære taghave vil kunne ses fra nær og fjern og får selskab af flere højhustræer plantet på aftrapninger i facaden undervejs mod toppen. En facade beklædt med teglsten, der i sirlige mønstre og typiske Valby-farver skal signalere kvalitetsbevidsthed og sende historiske hilsner til den omgivende by.

Grønttårnets 8.000 kvadratmeter er formgivet af tegnestuen Effekt i samarbejde med Mangor & Nagel. De to nederste etager skal huse et fitness-center, mens resten altså bliver ungdomsboliger. Og selvom Uptown Nørrebro også er på vej med hele 29 etagers studenterhybler, er det stadig usædvanligt, at den slags nyopførte udsigt i København ikke forbeholdes ejerlejligheder i luksusenden.

Men det falder fint i hak med at Grønttorvet slår sig op på at skulle være en bæredygtig bydel, også når det kommer til beboersammensætningen. Med flere økonomisk tilnærmelige lejeboliger og almene boliger end Københavns andre aktuelle transformationer af tidligere industriområder. Foruden altså ungdomsboliger, seniorboliger og Hovedstadens første nybyggede andelsboliger i et årti.

Udvikleren FB Gruppen planlægger i alt 2.000 nye boliger på Grønttorvet over de næste fem år – boligtårne, karréer og rækkehuse.

Fire grønne tårne

Grønttårnet er ét af de fire højhuse mellem 50-80 meter, der er planlagt i den centrale del af Grønttorvet. De skal placeres på hver sin side omkring Grønttorvsparken – kvarterets kommende grønne hjerte, der anlægges mellem bevarede søjler fra den store gamle handelshal på området.

De fire tårne vil alle få de detaljerige teglstensfacader, og for at understøtte brandingen som fremtidens bæredygtige boligbydel skal alle fire højhuse også udstyres med forskellige former for beplantning, som taghaver, drivhuse og plantekasser på mustensmurene.

Byggeriet af det første af boligtårnene, 15-etagers Amaryllis Hus, er gået i gang og forventes indflytningsklar i 2018. Det skal indeholde 83 ejerlejligheder fordelt på den 50 meter høje hovedbygning og en sidebygning på op til 6 etager med fælles væksthuse på alle tagene.

Amaryllis Hus er tegnet af Mangor & Nagel i samarbejde med Tegnestuen Lokal og er en bearbejdet version af det projekt, der først blev præsenteret som iøjnefaldende Himmelhaverne. De mange fremspring i facaden, der skulle dække hele byggeriet med hængende haver, er nu blevet til mere traditionelle altaner. Og den form for realistisk nedtoning kan selvfølgelig også være en risiko, når Grønttårnets stolte fyrretræer skal omplantes til virkeligheden.

Det tredje tårn bliver formgivet i et samarbejde mellem Transform og Årstiderne Arkitekter, men detaljerne om det er endnu få, ud over at det bliver 16 etager højt og ifølge den første offentliggjorte skitsetegning også kan få en taghave med træer på toppen.

Det fjerde tårn har endnu ikke fået sat arkitekter på af FB Gruppen.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.
læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Indre By
De 12-20 årige vil have en by med bedre luft, sikrere veje og mere plads til gode byrum. Start med at lukke for biler på Vester Voldgade, siger de.