pixel

Marmormolen får en (meget mindre) gangbro

På Marmormolen vil nyt kontorhus med gangbro på sjette etage snart rejse sig. Projektet bringer minder frem om en anden, henlagt 'skybridge' i kvarteret.

Kontor PensionDanmark marmormolen PLH

Midt i den gamle frihavn — mellem Nordhavn og Oslo-færgens leje ved Amerika Plads — finder man den lille udstikker i Øresund ved navn Marmormolen.

Byudviklingsområdet er siden 2010 blevet beklædt med FN-byen, et boligområde med kanaler samt DFDS' nye hovedkontor, som indvies næste år.

Nu slutter et 13.000 m2 stort nybyggeri sig til festen. PensionDanmark opfører et nyt kontorhus, som godt 560 mennesker fremover vil få fast arbejdsgang i.

Arkitekterne er PLH Arkitekter.

Svævende gangbro

Bygningerne bliver seks etager høje og får glas som gennemgående element, hvilket uden tvivl vil give kontorfolket én af byens flotteste arbejdspladser — hav- og byudsigt taget i betragtning.

I stueetagen bliver der plads til reception, lounge og et butikslejemål, mens der øverst kommer kantine og tagterasse. De to bygninger opføres i direkte forlængelse af DFDS's færge-lignende kontorbyggeri, der snart står klar til indvielse og som ligeledes er tegnet af PLH Arkitekter.

For den almindelige københavner, der ikke får sin gang inde i byggeriet, vil den mest iøjnefaldende forandring i det daglige bybillede være et særligt karakteristika på det nye byggeri:

De to kontorbygninger får en "svævende" gangbro på øverste etage, så man ikke nødvendigvis behøver at tage turen hele vejen ned og op igen, hvis man vil fra toppen af den ene bygning til den anden.

Og netop drømme om en skybridge er ikke et uvant element for Marmormolen.

Skybroen der forsvandt

Der var stort ståhej i både danske og udenlandske medier, da den i arkitektkredse verdenskendte Steven Holl helt tilbage i 2008 vandt konkurrencen om et andet og langt større kontorbyggeri på Marmormolen med navnet LM Project.

Projektbeskrivelsen var ganske usædvanlig og lettere Dubai'sk:

To højhuse — ét på Langelinie og et på Marmormolen — skulle forbindes over havnen med en lang gang- og cykelbro i godt 65 meters højde, lød det opsigtsvækkende ønske fra bygherren, selskabet Harbour P/S der er ejet af netop PensionDanmark og ATP Ejendomme.

Siden lød dog den kedelige melding, at broen alligevel ikke ville blive offentlig tilgængelig, hvilket for mange skød projektets kæphest ned. Og siden da er projektet blevet stillet i bero.

Interessant nok optræder det ene af de to tårne dog i baggrunden på én af visualiseringerne af PensionDanmarks nye kontorer, hvilket dog ikke er et bevis for noget, men også blot kan ses som et eksempel på en bygningsvolumen, der stadig kan lade sig gøre inden for lokalplanens rammer.

Om der nogensinde kommer en lang skybridge over vandet mellem to københavnske moler er p.t. uvist.

At et landfast og mere nede-på-jorden-forsøg bliver realiseret ser omvendt ud til at holde vand.

I hvert fald er opførelsen af det nye kontorbyggeri sat til at starte dette efterår — med planlagt indvielse i sommeren 2023.

Kontoret vil rejse sig på et af Marmormolens sidste, ledige byggefelter.

Nu resterer blot grunden ved siden af, hvor LM Project skulle være opført, samt en tom grusgrund langs Kalkbrænderihavnsgade, hvor opførelsen af et kontorbyggeri med træfacade meget snart går i gang.

Spidsen af Marmormolen er i den gældende lokalplan for området udlagt til et parkområde. Der er dog ingen aktuelle planer om at sætte anlægget af parken i gang.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling