pixel

Klimapark, museum eller madmarked? Her er de nominerede til arkitektur­prisen Årets Arne

To museer, en parkrenovering, et madmarked og en facadeforskønnelse er nomineret til de københavnske arkitekters årlige pris.

Det kan være svært at finde noget pænt at sige om 2020, ud over at det heldigvis snart er overstået. Men selv om det på mange punkter har været et rædselsår, har det tydeligvis været et godt år for arkitekturen i København.

Det er i hvert fald det indtryk, man får, når man ser de fem nominerede til arkitekturprisen Årets Arne, der for 15. år i træk bliver uddelt af Arkitektforeningen København.

Indtil 31. oktober har offentligheden kunnet indstille deres favoritter til prisen, og nu har medlemmerne af Arkitektforeningen så udvalgt fem nominerede blandt de indkomne forslag. Hele 25 procent af foreningens medlemmer har givet deres besyv med.

Når man kigger ned over listen, tegner der sig et gennemgående tema om at bevare, forstærke, transformere eller formidle noget, der allerede eksisterer. Listen over nominerede tæller således hele to meget forskellige museumprojekter, en nyfortolkning af et historisk industriområde, en transformation af en historisk park og en gentænkning af facaden på en nedslidt beboelsesejendom.

Den endelige vinder vil blive udvalgt af en jury, og Årets Arne vil blive uddelt ved et arrangement i januar 2021.

Her kan du se de fem nominerede:

BaneGaarden

Arktitekt: Rønnow og ArcgencY 
Bygherre: DSB Ejendomsudvikling og BaneGaarden

På godsbaneterrænet, alias den kommende bydel Jernbanebyen, er ni lader fra 1909, der oprindeligt blev brugt til opbevaring af træ og siden har ligget ubrugte hen, i gang med at blive gennemrenoveret og omdannet til det nye madmarked BaneGaarden med spisesteder, gårdbutik, planteskole og meget andet. Som Arkitektforeningen København blandt andet skriver i nomineringsteksten: "BaneGaarden hylder det gode håndværk og et engageret køkken, omgivet af bier, høns og højbede".


Enghaveparken

Arkitekt: Tredje Natur
Bygherre: Københavns Kommune, HOFOR og Områdefornyelsen

Den snart 100 år gamle Enghaveparken på Vesterbro genåbnede i år efter at være blevet renoveret og omdannet til en klimatilpasningspark, der ved store skybrud kan holde på over 22.000 m3 regnvand — vel at mærke med sans for parkens eksisterende æstetik. Som der står i nomineringsteksten: "Arkitekterne viser, at vi både kan bevare og nytænke vores fælles kulturarv, når klimakrisen rammer byerne."


Frihedsmuseet

Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Bygherre: Nationalmuseet og Kulturministeriet

Det gamle Frihedsmuseum, der brændte ned i 2013, fik i år en værdig afløser i form af et primært underjordisk museum med en diskret indgangsbygning i centrum af et ny grønt byrum. "Projektet fortjener Årets Arne, fordi det både diskret og virkningsfuldt formår at skabe en ny ramme for den vigtige grundfortælling om kampen for frihed mod undertrykkelse og had," står der i nominering.


Københavns Museum

Rørbæk og Møller Arkitekter og Leth & Gori 
Bygherre: Byggeri København og Københavns Museum

Den gamle overformynderibygning i Stormgade er over en årrække blevet ombygget, restaureret og tilpasset, og lige før coronanedlukningen kunne Københavns Museum slå dørene op til sine nye lokaler. Som der står i nomineringen: "Forvandlingen er sket i et rigt tværfagligt samarbejde, hvor bygningen betragtes som genstand på lige fod med udstillingernes øvrige artefakter."


Ørsteds Haver

Arkitekt: Tegnestuen Lokal 
Bygherre: 872 E/F H. C. Ørsteds Vej 25-27 og Salling Group

En af Frederiksbergs grimmeste facader er via en gennemgribende renovering blevet fuldstændig forvandlet med nye semiprivate, glasinddækkede altaner og indbyggede plantekasser, der med tiden skal tilføje et grønt element.  "Metoden rummer et enormt potentiale for at bevare og transformere vores eksisterende bygningsmasse," står der blandt andet i nomineringen..

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling