pixel

Sæt pris på byens arkitektur — fra terrorsikring til container­boliger

Hotel i Carlsbergbyen, renoveret skole og terrorsikringen af Christiansborg er blandt de meget forskellige nominerede til Københavns Kommunes årlige arkitekturpris.

Christiansborg Slotsplads

Det er næsten ikke til at overse, at 9.000 m2 asfalt er blevet brudt op og erstattet med grønne planter og hundredevis af træer ved Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen på Østerbro.

Til gengæld er buen af runde grantikugler, der omgiver Christiansborg Slotsplads, så diskret, at man næsten glemmer, at de ikke altid har været der — og at de er opstillet for at forhindre terrorisme.

De spænder vidt, de otte bygninger og bymiljøer, som er nomineret til Københavns Kommunes årlige Bygningspræmiering. Fra store armbevægelser som på Østerbro til den mere selvudslettende ydmyghed som ved Christiansborg.

Indimellem finder man både problemknusende her-og-nu-projekter som den midlertidige studieboligby CPH Village og mere fremtidssikrende byggerier som udvidelsen og renoveringen af Grøndalsvængets skole.

Det er Teknik- og Miljøforvaltningen, der udvælger de nominerede til den årlige arkitekturpris, som er blevet uddelt til smukt byggeri i Københavns Kommune siden 1903. Den endelige vinder findes af en jury bestående af blandt andre Kultur- og Fritidsudvalget og stadsarkitekt Camilla van Deurs.

Der uddeles dog også en såkaldt Publikumspris, og her kan alle frem til 27. april stemme på deres egen favorit.  

Herunder kan du se de otte nominerede — og du kan afgive din stemme her.

Upcycle Studios i Ørestad Syd

De 20 rækkehuse er bygget af såkaldt upcyclede materialer, for eksempel overskudstræ fra gulvproducenten Dinesen og knust overskudsbeton fra Metro-byggeriet. Husene er tegnet af Lendager Group.

CPH Village på Refshaleøen

De midlertidige studieboliger på Refshaleøen løser både et akut problemer — mangel på boliger til unge — og skaber liv døgnet rundt i et område, der ellers er præget af erhverv. Arcgency er arkitekt bag containerboligerne.

Klarahus Produktionskøkken i De Gamles By

Køkkentilbygningen til plejehjemmet Klarahus har panoramavinduer på tre sider for at vise, at mad til de ældre sagtens kan tåle dagens lys. Anders Jørgensen Arkitekter A/S og Erik Arkitekter står bag byggeriet.

Grøndalsvængets Skole

Skolens næsten 100 år gamle hovedbygning er blevet gennemrenoveret, og to helt nye bygninger i genbrugstegl er kommet til. Samtidig er skolens område blevet åbnet op mod resten af kvarteret. JJW Arkitekter har slået stregerne.

Elefanthuset i De Gamles By

Den anden nominerede i De Gamles By hører til den diskrete ende.  En gammel kapelbygning er indvendigt blevet transformeret om til et aktivitetscenter og mødested for kræftramte mænd — men udefra ligner bygningen næsten sig selv. Arkikterne er Leth & Gori.

Hotel Ottilia i Carlsbergbyen

Endnu en af de mere selvudslettende nominerede: To af Carlsbergbyens bevaringsværdige industribygninger er bygget om til et moderne hotel uden at ændre synderligt på de oprindelige bygningers særkender. Det har Arkitema Architects sørget for.

Områdesikringen af Christiansborg Slotsplads

De store granitkugler skal forhindre terrorangreb med køretøjer, men falder så fint ind i miljøet på Slotspladsen, at de nærmere opfattes som byrumsmøbler end terrorsikring. GHB Landskabsarkitekter står bag.

Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen på Østerbro

Asfaltjungle er blevet til (næsten) rigtig jungle i dette projekt, der kombinerer skybrudssikring med et nyt rekreativt og grønt byrum, der binder kvarteret sammen. Projektets bagmænd er landskabsarkitektfirmaet SLA.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling