pixel

Slaget om Cityringen

En ting ligger fast: København får en ny 15 kilometer lang metrostrækning i 2018 der skal kæde brokvartererne og Frederiksberg sammen med Indre By. Men der er stadig skarp uenighed om hvor stationerne præcis skal ligge og hvordan arbejdet skal udføres. KBH forklarer her hvad der er op og ned i sagen, hvad parterne slås om, og hvilke spor metroen nu kører af.

kbh magasin

Fakta

Cityringen bliver en 15,5 kilometer
lang tunnelbane.

240.000 passagerer forventes dagligt
at benytte metroen.

Cityringen får, som vi kender det fra den eksisterende metro, hyppige afgange
og drift uden egentlig køreplan.

Rejsehastigheden gennem byen vil inklusive stop være 40 km/t i gennemsnit.

Det vil tage ca. 24 minutter at køre
hele ringen rundt.

5 byrum – post cityringen
Fakta

5 byrum – post cityringen

Illustrationerne og byrumsplanerne viser hvordan områderne ved stationerne kan komme til at se ud når de nye metrostationer står klar. Den præcise udformning af pladserne ovenfor stationerne bliver lagt endeligt fast efter dialog med borgere og lokaludvalg fra 2011 til 2013.

Gammel Strand

I den oprindelige plan skulle metrostationen ved Christiansborg placeres på Højbro Plads, men på grund af et såkaldt stødbassin, der opsamler kloakvand under pladsen, er stationen blevet rykket til Gammel Strand. Ankomst til og fra hovedtrappen vil være vendt mod Højbro Plads.

marmorkirken_cenario_0.jpg

Frederiks Kirke (Marmorkirken)

Her bygges en kompakt metroforplads mellem de to husgavle ud mod Store Kongensgade. Der lukkes for gennemkørende trafik til Store Kongensgade. En ny fodgængerovergang vil lede folk til og fra metrostationen på tværs af Store Kongensgade og videre til en ny passage mod Borgergade.

oesterport_Cenario_0.jpg

Østerport

Oven på metrostationen anlægges en plads der ligger parallelt med Oslo Plads. Det er meningen at pladsen skal være et aktivt byrum til ophold og handel langs facaden. Hovedtrappen placeres ud til krydset ved Dag Hammerskjölds Allé og Kristianiagade og er lagt sådan at man kommer op i retning mod Østerbrogade og Søerne.

vibenshus_cenario_0.jpg

Vibenhus Runddel

Metrostationen kommer til at ligge i Fælledparkens periferi mellem by og park. Metroforpladsen og Øster Allés afslutning kobles sammen sådan at hovedtrappen bliver synlig fra alléen.

landsarkivet_cenario_0.jpg

Landsarkivet

Metroen placeres på Landsarkivets forplads med hovedtrappen ud mod Rantzausgade og Jagtvej. Der plantes trærækker som skal give byrummet karakter af at være en stille, grøn lomme i byen.

Illustrationer: Cenario

Fakta

Tidsperspektiv for Cityringen

Undersøgelser

Geologiske 2007-2008
Arkæologiske 2008-2011

Anlægsarbejde

Planlægning 2007-2010
Etablering af tunneller og stationer 2010-1017
Test 2017-2018
Drift Medio 2018

København bliver ofte rost for at være en overskuelig storby hvor man kan nå stort set alt til fods eller på cykel. Men ... hvis man nu kan komme fra Frederiksberg til Københavns Hovedbanegård på fire minutter, fra Nørreport Station til Trianglen på seks minutter eller fra Enghave Plads til Nørrebros Runddel på syv minutter, er det alligevel fristende at tage metroen, ik’?

Inden luksusscenariet bliver en realitet, må vi dog trives med ni års byggekaos 22 steder i byen, trafikomlægninger, støj, støv og rystende kaffekopper. Den kommende Metro Cityring, der skal bestå af 17 underjordiske stationer, er et af de største anlægsprojekter i København i flere århundreder.

”Der er ingen tvivl om at Københavns byliv vil ændre sig markant når vi begynder at lave metrostationerne. Vi har derfor fokus på at finde nogle midlertidige byrum der kan erstatte de centrale steder i byen hvor der vil komme byggepladser,” siger centerchef Torben Gleesborg fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Protester og klager

Det storstilede projekt har dog ikke kørt helt på skinner siden de første spor blev planlagt. Efter at det sidste sommer blev fastlagt at der skal bygges en metrostation klods op ad Marmorkirken samt midt på Gammel Strand, har lokale borgere været på barrikaderne og indsamlet flere tusinde underskrifter mod stationerne på de prominente lokaliteter.

Kulturarvsstyrelsen og flere præster frygter at den gamle marmorkirke vil synke i knæ når det omfattende grave- og borearbejde går i gang. En ulykke i Köln, hvor stadsarkivet styrtede sammen under udgravningen til en undergrundsbane, fik nervøse politikere til at hive i nødbremsen i et par uger. Metroselskabets ingeniører var nu hurtigt ude og forsikre at risikoen er minimal. Stationen er nu alligevel blevet rykket 1,2 meter længere væk fra kirken for en sikkerheds skyld.

Senest har metrostationen ved Assistens Kirkegård været et stridsemne for en følelsesladet debat fordi flere tusinde grave skal flyttes til andre steder på kirkegården når gravemaskinerne rykker ind. Nørrebro Lokaludvalg mener at stationen i stedet bør ligge på Nørrebros Runddel.

”Vi vil gerne bevare de ganske få grønne områder vi har. Kirkegården skal ikke være en betonforplads til en metro med mærkelige elevatortårne og glaskupler,” siger formand for Nørrebro Lokaludvalg, Kim Christensen.

En metro – uden byggerod?

Men hvad skal der så ske nu? Metroselskabet er allerede i fuld gang med forberedelserne til gravearbejdet. Men skal København virkelig være én stor byggeplads i ni år? Nej, lyder det fra den nystiftede forening Bydelslisten09.

De har foreslået en alternativ Metro Cityring hvor man i stedet for at grave 17 stationer ned oppefra, borer hele metroen i én lang underjordisk tunnel. Stationerne bygges nedefra, og byggeelementer og boreaffald fragtes frem og tilbage på el-transportbånd til én central arbejdsplads i havnebassinet ved Kvæsthusbroen.

Her skal der formentlig alligevel bygges en havnetunnel. På den måde undgår København en million tunge lastbilstransporter i byen og en masse miljøforstyrrende byggepladser.

”Metroselskabets anlægsmetode vil gøre centrale bydele i København til de mest forurenede storbyområder i Europa i de næste mange år med støv, møg, maskiner og lastbiler. Alt det kan undgås – på næsten den halve tid og nær den halve pris,” lyder det fra Peter Hiort der er talsmand for Bydelslisten09. Han pointerer at metoden allerede har været brugt i Lausanne, München og Shanghai.

Umiddelbart lyder det som en lokkende løsning, men både Københavns Kommune og Metroselskabet afviser metoden som værende for dyr:

”Vi er udmærket bekendt med den boremetode som Bydelslisten henviser til, og vi anvender den også enkelte steder på Cityringen hvor det skønnes hensigtsmæssigt. Metoden er dog både dyrere og mere tidskrævende end den metode som vi har valgt som den primære anlægsmetode,” forklarer teknisk direktør i Metroselskabet, Torben Johansen.

Fra Danmarks Tekniske Universitet lyder meldingen at boremetoden vil være for risikabel at bruge i København:

”Teknisk set kan det godt lade sig gøre, men metoden er for risikabel i forhold til de danske jordbundsforhold. Når man borer fra én ende af, kan man hurtigt ramme nogle vandfyldte sprækker som skaber store oversvømmelser, eller nogle kæmpe sten som vil sætte hele byggeriet i stå. Det er betydelig mere omkostningsfuldt og tager længere tid,” siger civilingeniør og docent Per Goltermann. Han tilføjer at Lausanne for eksempel er gudbenådet med en klippebund der gør boremetoden mulig.

Kun ændringer på gadeplan

I starten af november besluttede Københavns Kommune at lave lokalplaner for alle metrostationer indenfor kommunegrænsen efter at Naturklagenævnet havde krævet lokalplaner for stationerne ved Gammel Strand og Marmorkirken.

Så i den kommende tid venter et kæmpe arbejde med at høre borgere, lokaludvalg og lægge detaljerede planer for de enkelte byrum.

Men lokalplanerne kan kun ændre detaljer på gadeplan som elevatorer og cykelstativer. De eksisterende planer for metrostationernes placeringer vil transportministeren, der ifølge anlægsloven har det afgørende ord, ikke rokke ved:

”Når man laver sådan et stort projekt som Metro Cityringen, kan man ikke gøre alle tilfredse. Linjeføring og stationer ligger fuldstændig fast – det har jeg truffet en beslutning om i januar måned på baggrund af indstillinger fra kommunerne og en høring af Folketingets Trafikudvalg,” udtaler transportminister Lars Barfoed.

Indtil da må vi nøjes med at tage cykelhjelmen på, ørepropperne i og glæde os til at byggekaos bliver til metrokosmos.

Emner

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling