pixel

En bro til Nobel og et torv til Karen Blixen

To markante kommende hænge-ud-steder i København har fået markante navne.

Karen Blixens Plads KUA

Meget kan man sige om alle de nye broer, København har åbnet de sidste par år, men der har ikke været meget schwung over navngivningen. Efter blandt andet Inderhavnsbroen over inderhavnen og Trangravsbroen over Trangraven sker der dog i 2018 revolutionerende ting og sager i Sydhavnen:

Broen over Frederiksholmsløbet skal ikke nemlig ikke hedde Frederiksholmsløbsbroen, men Alfred Nobels Bro.

Samme år åbner på Amager et nyt torv ved Københavns Universitet, der bliver et af byens allerstørste byrum og tilfældigvis får navn efter en af Danmarks helt store Nobelpristabere: Karen Blixens Plads.

Det er to på hver deres måde ret markante kommende hænge-ud-steder i Hovedstaden, som byens politikere dermed har besluttet at opkalde efter ret markante personligheder i den nyere nordiske historie. Begge projekter i øvrigt tegnet af den samme brandvarme tegnestue, Cobe.

Boligøer med fredstema

Alfred Nobels Bro mellem de nye kanalkvarterer på Enghave Brygge og Teglholmen bliver designet til at være et nyt samlingspunkt i Sydhavn, og derfor vil der henover broen slænge sig en meget lang solbænk. Bænk og bro får gående og cyklende københavnerne for sig selv de første fem år, for selvom det bliver en vejbro, må bilisterne vente med at køre over, til den nærliggende metrostation er bygget færdig i 2023.

Se meget mere om broen over Frederiksholmsløbet her på Magasinet KBH.

Kort
Alfred Nobels Bro

At broen får navn efter den svenske dynamit-opfinder og filantrop Alfred Nobel (1833-1896) hænger nøje sammen med det overordnede tema for vejnavne, som tidligere er udstukket for hele Enghave Brygge, hvor en stribe nyanlagte boligøer er undervejs. Her opkaldes en mindre park, tre små pladser og 14 nye veje alle efter modtagere af Nobels Fredspris.

Den gennemgående gade bliver således døbt Nelson Mandelas Allé og omgives af adresser som Martin Luther Kings Vej, Willy Brandts Vej og Moder Teresas Vej.

Broen over til Teglholmen skulle først have heddet Carl von Ossietzkys Bro, men den tyske pacifist er i sidste ende vurderet for svær at udtale og stave til – så nu har Nobel selv fået broen.

Områdets historiske adresser Landvindingsgade, Fiskerihavnsgade, Tjæregade, Enghave Brygge, Tømmergravsgade og Elværksvej nedlægges eller udgår som vejnavne, efterhånden som de nye veje er anlagt.

Se alle de nye vejnavne og deres placering i fredspris-kvarteret på kortet her:

Annektering inden for reglerne

Ved KUA langs Njalsgade bliver Karen Blixens Plads i 2018 afslutningen på den mangeårige ombygning og udvidelse af Det Humanistiske Fakultet. Det næsten 20.000 kvadratmeter store torv mellem bygningerne skal være bindeled og ankomstområde for hele universitetets Søndre Campus med blandt andet store hule cykelparkeringsbakker og udendørs auditorium.

Se meget mere om Universitetstorvet her på Magasinet KBH.

Kort
Karen Blixens Plads

Vejene i Ørestad, som officielt starter ved KUA, er navngivet efter danske forfattere, komponister, arkitekter og ingeniører – og Karen Blixen (1885-1962) har faktisk allerede en lille beskeden sidevej fra Njalsgade og langs med universitetet.

Men med annekteringen af den snart tilstødende plads får en af landets mest betydningsfulde forfattere en mere passende lokalitet opkaldt efter sig, og det uden at bryde vejnavne-reglerne, fordi pladsen og vejen vil være fysisk forbunde, som det kendes fra for eksempel Sankt Hans Torv/gade, Enghave Plads/vej og Blågårds Plads/gade.

Københavns Universitet havde egentlig foretrukket at forfremme arbejdstitlen Universitetstorvet til officiel adresse, men den minder i følge reglerne for meget om Universitetsparken på Nørrebro, hvor universitetets Nørre Campus bor.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling