pixel

Guldbergs skolegårdstorv

En ny plads smelter sammen med en skolegård i Sjællandsgade.

kbh magasin

Fakta

Guldberg Byplads

Udtænkt af Rambøll og de lokale Nord Arkitekter, der også står bag den store gummibanan i BaNannapark.

Betalt af Socialministeriet, Lokale- og Anlægsfonden og Københavns Kommune.

En del af en større områdefornyelse, der blandt andet også tæller de såkaldte fem punktnedslag langs Guldbergsgade, der skal forbedre bylivet og gøre skolevejen sikrere. Anlægsarbejdet begynder i oktober 2011.

Lige i Nørrebros tætbefolkede solar plexus har en spritny plads lagt sig til rette som noget, du ikke helt har set før.

Sjællandsgade er på strækningen mellem Prinsesse Charlottes Gade og Stevnsgade blevet spærret af for trafik og omlagt til et rummeligt, granitbeklædt torv, omgivet af de klassiske bygninger, der blandt andet tæller Simeons Kirke, (det nu lukkede) Sjællandsgadebadet - og så Guldberg Skole, der smelter fuldstændig sammen med den nye plads.

Plankeværket hele vejen rundt om folkeskolen er nemlig fjernet og ud mod den bilfri belægning blevet erstattet af symbolske betondiger, der fungerer som cykelstativer, men ellers giver fri adgang til de nytilkomne legeskulpturer foran skolebygningen.

Og dermed bliver Guldberg Byplads nærmest sin helt egen hybrid mellem et typisk torv, en offentlig legeplads og en åben skolegård.

guldbergbyplads_03.jpg

Træerne kommer snart

Selve bypladsen har fået brede, brune træbænke og mønstrede, rustfarvede træskånere i stål, der bare mangler at få plantet sine træer - de følger senere på efteråret, og skulle spille sammen med pladsens belysning. Dertil er kommet en pyramideformet beton-sidesplint i tre niveauer med træsæder og et bykort over Nørrebro præget i sig.

For børn og legesyge voksne kommer siddemøblerne til en rolig stund dog til kort over for de to ørkensandfarvede legebakker foran Guldberg Skole. Den ene lav med indbyggede trampoliner, den anden høj og til at bestige og kure ned af igen fra alle vinkler.

guldbergbyplads_05.jpgguldbergbyplads_04.jpgguldbergbyplads_02.jpg

Og Guldberg Skoles nye offentlige legeland fortsætter faktisk ned langs Prinsesse Charlottes Gade, hvor skolens baggård og boldbaner, som deles med det nyskabende nybyggede fritidshjem Universet, også er blevet opgraderet med nye farver, former og figurer, og åbnet ud mod omgivelserne.

Inden længe har alle også adgang til fritidshjemmets tag, der bliver indrettet til blandt andet børne-parkour og boldspil.

guldbergbyplads_08.jpgguldbergbyplads_07.jpgguldbergbyplads_06_0.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling