pixel

BørneRiget strækker fingrene ud mod byen i 2024

Se de nye tegninger af Rigshospitalets store kommende børneafsnit.

børneriget rigshospitalet

Små patienter vil altid være få skridt fra leg og grønt, når Riget samler alle sine føde- og børneafsnit i den næste store og skulpturelle udbygning af hospitalskomplekset på grænsen mellem Østerbro og Nørrebro.

BørneRiget udformes som to kæmpehænder placeret ved Rigshospitalets bagside på det vestligste hjørne ud til Nørre Allé og Amorparken. Et byggeri på godt 56.000 m2 fordelt på op til ti etager, der skal blive daglig arbejdsplads for 1.200 mennesker og kunne tage imod 900 børn, unge, fødende og deres familier.

Det har Københavns Kommunes politikere nu foreløbigt godkendt ved enstemmigt at sende børnehospitalet i offentlig høring i de kommende måneder.

Holder tidsplanen, forventes den endelige vedtagelse inden sommerferien. Dermed kan nedrivningen af de eksisterende bygninger på grunden starte i efteråret, første spadestik tages i starten af 2020, det nye byggeri stå færdigt i 2023 og tages i brug i 2024.

Det er set fra luften, at designet minder om store hænder, der strækker fingrene ud i lyset, ud i byen og de grønne omgivelser. De ti fløje peger i alle verdenshjørner, og for enden af hver fingerspids åbner der sig høje fællesrum og vinterhaver med forskellige temaer og oplevelser, tilpasset de forskellige patienters behov – fra den fødende til børnehavebarnet og teenageren.

Med fingerstrukturen sikres korte afstande på BørneRiget samt dagslys og udsigt ud over København for alle sengestuerne. Som en arkitektonisk modsætning til det netværk af lange, mørke gange, som mange nok traditionelt forbinder med en tur på hospitalet.

Hospitalshave for alle

De op til 47 meter høje facader beklædes i et lodret mønster bestående af gulv-til-loft vinduer og tynde skiver med natursten og lakeret metal i varme farver.

Rundt om BørneRiget kommer der en mindre park, hvor de fleste af områdets store bøgetræer bevares og suppleres med mindst 100 nye træer. Haven bliver åben for alle, men den indrettes først og fremmest, så den kan være et rart og trygt sted at være for de familier, der er på hospitalet. Derfor lægges der vægt på at skabe en rolig atmosfære, hvor de grønne omgivelser kan danne ramme om såvel ophold, leg og rehabilitering.

På hjørnet ligger i dag det trelængede Rockefeller Instituttet, der siden 1928 har været brugt til især undervisning og forskning. Selvom bygningen er udpeget som bevaringsværdig må den rives ned, fordi den ikke opfylder kravene til moderne hospitalsbyggeri.

Hovedarkitekt på BørneRiget er 3XN: Rigshospitalets nutidige husarkitekter, der i forvejen står bag snart færdige og zigzaggende Nordfløjen på det modsatte hørne mod Blegdamsvej foruden også det nyåbnede parkeringshus og patienthotellet lige ved siden af det kommende børnehospital.

Se mere om visionerne for BørneRiget her på Magasinet KBH: Riget skal udvides med verdens bedste børnehospital

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling