pixel

KP19: Vanløses fremtid

I Vanløse fortsætter udviklingen af bymidten. Imens lader den nye kæmpeskole vente på sig.

Kommuneplan København vanløse

"Der er ikke andre bydele i København, der er så leverpostej som Vanløse."

Sådan lyder Jan Gehls dom over bydelen i et nyligt interview til lokalavisen Vanløse Bladet. Den internationalt anerkendte byrumsarkitekt og professor emeritus har boet 53 år i Vanløse, og i den tid er der efter hans mening ikke sket noget af betydning — arkitektonisk set.

Siden metroen kom til Vanløse i 2003, er der alligevel sket en hel del — særligt omkring bydelens hjerte: Vanløse Bymidte.

Bymidten og to erhvervsområder ved Slotsherrensvej og Kastanie Allé løber med opmærksomheden i Kommuneplan 2019. Derudover ligger to store projekter i støbeskeen — en kæmpe folkeskole og genopretningen af Harrestrup Å.

Læs med her og se, hvad vanløseborgerne har i vente i de kommende år.

Vanløse Bymidte

I løbet af de sidste 15 år har bymidten omkring Vanløse Station og Jernbane Allé fået et kulturhus og bibliotek, nye butikker og restaurationer. 

I 2017 åbnede indkøbscenteret Kronen på den nordlige side af jernbanen. Centeret har sit eget boligkvarter på taget, hvor beboerne bor i række- og byhuse 12 meter over jorden og har god udsigt ud over villakvarterne.

Københavns Kommune satser på, at en kommende udbygning af den lille Frode Jakobsens Plads syd for stationen vil skubbe yderligere på udviklingen og trække flere besøgende fra hele byen til Vanløse.

En stor byggetomt overfor pladsen har stået tom i mange år, men nu er et længe planlagt nybyggeri endelig på vej. Det store, nye hus vil brede sig ud over det meste af grunden i to plan, og ovenpå vil to tårne på i alt 8 og 10 etager rejse sig. 

De får dog ikke den roterende restaurant på toppen, som vi rapporterede om tilbage i 2012. I gadeplanet rykker butikker ind, mens den nyskabte plads foran skal spille sammen med Frode Jakobsens Plads.

Slotsherrensvej og Kastanie Allé

Engang trak politiets cykelauktioner cykelhandlere, handymænd og tilbudsjægere til Slotsherrensvej for at gøre et godt køb. I dag er Rigspolitiet flyttet fra adressen, og antallet af arbejdspladser i området er faldet markant. Derfor bliver erhvervsområdet omlagt, så der bliver plads til boliger.

Kastanie Allé er i dag en såkaldt kreativ zone. Zonerne blev indført i 2005 for, at små og kreative virksomheder kunne leje plads til værksteder, atelier og studier til overkommelige priser. Københavns Kommune ønsker, at nybyggede boliger fremover vil supplere virksomhederne på Kastanie Allé.

Damhusengens Skole

Kæmpeskolen Damhusengens Skole ligger klar på tegnebrættet, og lokalplanen blev godkendt i november sidste år. Men det er stadig uvist, hvornår skolebyggeriet går i gang, og hvornår de 1.900 skolelever kan indtage klasseværelserne med ordbøger og makrelmadder.

Københavns Kommune havde ellers bevilget omkring 500 mio. kr. til byggeriet, men udskød projektet på ubestemt tid i maj 2019. Kommunen er reguleret af statens anlægsloft, der lægger et låg på, hvor meget byggearbejde kommunen kan sætte i gang. Og kommunen har valgt at prioritere andre bygeprojekter først. 

Når og hvis Damshusengens Skole en dag slår dørene op, er også børnehavebørn, fritidssvømmere og naboer velkomne. Ambitionen er, at skolen bliver et samlingspunkt for hele lokalområdet, der kan bruge svømmehallen, legepladsen og de grønne uderum.

Genopretning af Harrestrup Å

Harrestrup Å slynger sig igennem ti kommuner og løber forbi — eller under — de to københavnske bydele Vanløse og Valby.

De ti kommuner og deres forsyningsselskaber lancerede i 2018 et storstilet projekt. Over de næste 20 år vil indrette Harrestrup Å, så den bedre kan optage de store regnskyl under skybrud.

I dag løber åen flere steder i underjordiske rør og betonrender, og en fremtid som en mere naturlig og fritlagt å skal hjælpe med at forhindre skader på huse og infrastruktur. 

Det er en kæmpe opgave at sikre, at åen kan optage den mængde vand, der falder ved en såkaldt 100-års hændelse — et regnskyl der er så voldsomt, at det statistisk kun forventes at ske hvert 100. år. Ved en sådan hændelse vil området skulle kunne opmagasinere mere end 3 milliarder liter vand — svarende til cirka 75 millioner simultane brusebade.

Vanløseborgere bliver først berørt af planerne i 2029, hvor Damhusengen, Damhussøen og Krogebjergparken skal omdannes til oversvømmelsesarealer, der kan holde på vandet, når det falder for alvor. Trods projektets praktiske formål, kan det også bidrage til, at områderne bliver endnu skønnere.

Læs om din bydel 2020-24

Amager Vest · Amager Øst · Bispebjerg · Brønshøj-Husum · Christianshavn · Indre By · Kongens Enghave · Nørrebro · Valby · Vanløse · Vesterbro · Østerbro

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling